Nakon sastanka s Lagumdžijom umirovljeni vojnici prekinuli štrajk glađu

Nakon sastanka s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, umirovljeni pripadnici Oružanih snaga BiH koji prosvjeduju ispred zgrade institucija BiH, odlučili su zamrznuti štrajk glađu.

Kako je izjavio predstavnik umirovljenih pripadnika OS BiH Senad Hubjer, Lagumdžij je prosvjednicima obećao da proračun za 2012. neće biti usvojen bez stavke koja se odnosi na njihove zahtjeve.

Po Hujberovim eiječima, Lagumdžija je predložio da se dugovanja bivšim pripadnicima Oružanih snaga za 2010. i 2011. godinu riješe kao javni dug. “Zaostaci bi se isplatili iz sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, koja bi trebala biti operativna u kolovozu, a predviđeno je da redovna sredstva za 2012. godinu budu planirana u proračunu za tekuću godinu, s tim da se od 1. siječnjaa 2013. godine ide na smanjenje mirovina za 30 odsto”, rekao je Hubijer.

Hubjer je istaknuo da nema raskola među među umirovljenih pripadnika iz Federacije BiH i RS te da će oni do daljnjeg ostati na tom mjestu, s tim da će nastojati da im se osigura po jedan obrok dnevno.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči općih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. prosinca 1995. godine najmanje dvije godine sudjelovali u ratu kao pripadnici Armije R BiH, HVO ili Vojske RS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu.

Za isplatu mirovina za 2010., 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno umirovljenje potrebno je 29,8 milijuna KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*