Nakon žestokih prosvjeda, egipatski predsjednik odustaje od “faraonskih” ovlasti

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi poništio je dekret od 22. studenoga kojim povećava svoje ovlasti i zbog kojeg su prije dva tjedna izbili siloviti prosvjedi, ali nije odgođen referendum o novom ustavu koju su njegovi protivnici također tražili, objavio je HRT.

Referendum o prihvaćanju novog ustava tako će se održati prema planu, 15. prosinca.

U rezidenciji egipatskog predsjednika održan je sastanak čelnika nekoliko političkih opozicijskih stranaka i predsjednika Mursija, na kojem je u sklopu nacionalnog dijaloga razmatran način izlaska iz političke krize u toj zemlji.

Oporba smatra da nacrt ustava ne ispunjava ciljeve svih Egipćana te utire put pojačanoj islamizaciji zakona i ne daje jamstva za medijske i vjerske slobode.

Glavna koalicija egipatske oporbe sastat će se danas kako bi odredila svoja stajališta. Glavni zahtjevi Fronte nacionalnog spasa (FNS) kojom predsjeda dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed El Baradei upravo su povlačenje ukaza o izvanrednim ovlastima predsjednika Muhameda Mursija i otkazivanje referenduma predviđenog za 15. prosinca.

Dekret, kojim su predsjedniku povećane ovlasti do te mjere da su ih mnogi nazvali faraonskim, i referendum glavni su razlozi prosvjeda protiv Mursija koji u posljednja dva tjedna potresaju Egipat.

HRT javlja da je u sukobima u blizini predsjedničke palače u Kairu poginulo je najmanje sedam osoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*