Naoružavanje sirijskih pobunjenika: U tri mjeseca iz Zagreba je poletjelo 75 zrakoplova s oružjem

sirija-pobunjenik-oruzje-iz-rhU razdoblju od početka studenog prošle godine, do veljače ove godine, sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletjelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike, saznaje Jutarnji list iz diplomatskih izvora.

Tim je avionima, piše Jutarnji list, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države.

Sve donedavno smatralo se da je Hrvatska s Amerikancima dogovorila samo isporuku viška hrvatskog neperspektivnog naoružanja za sirijske pobunjenike, no sada se ispostavilo da je plan naoružavanja sirijskih pobunjenika imao mnogo širi kontekst.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, američki dužnosnici angažirali su partnere – Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima.

Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je potom s jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*