Napredak dobio u zakup zgradu bivšeg Hrvatskog doma u Derventi

hrvatski-dom-derventaU utorak, 19. veljače je na sjednici Općinskog vijeća u Derventi izglasano davanje u zakup zgrade Doma kulture, bivšeg Hrvatskog doma, derventskoj podružnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koja je bila njegov prvotni vlasnik. Za ovo je glasovalo 19 vijećnika, od 29 koliko ih ima općinsko vijeće, objavljeno je na web stranici HKD Napredak.

Davanje u zakup je jedina mogućnost koja se može koristiti do izglasavanja državnog zakona o povratu imovine, koji još uvijek u Bosni i Hercegovini nije izglasan, kao ni u okolnim zemljama bivše Jugoslavije.

HKD Napredak je ovom odlukom u zakup dobio zgradu Doma na deset godina, a u zakupninu će se računati ono što Napredak uloži u obnovu ove zgrade.

Ovo je doista radosna vijest i za HKD Napredak i za Hrvate derventske općine, a – pokazat će se – i za sve druge građane, jer Dom kulture sve do sad stoji devastiran i neiskorišten, a Napredak ga dosad nije mogao dobiti na raspolaganje, premda je derventska podružnica već pripremila projekt uređenja zgrade pa čak bila osigurala i sva sredstva za obnovu zgrade.

No, na nekoliko ponovljenih glasovanja u općinskom vijeću redovito je nedostajao pokoji glas da bi odluka bila usvojena. Sad, kad je odluka donesena, Napredak će morati što prije pokušati doći do novaca koji su bili osigurani u donaciji federalnog ministarstva za izbjegle i raseljene osobe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*