“Napredak” najavio bogat i raznovrstan božićni program

U Napretkovom klubu Lira u četvrtak, 6. prosinca održana je tiskovna konferencija za novinare povodom Napretkovih božićnih dana. Na konferenciji su govorili, mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, predstavnica veleposlanstva Republike Poljske u BiH Krystyna Žukowska – Efendić, Željko Galić tajnik Šahovskoga kluba Napredak, predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Snježana Idrizović, maestro Sarajevske filharmonije Dževad Šabanagić, Blago Mikulić predsjednik HKD Napredak Povjerenstvo Novo Sarajevo, Mioljka Kuburović dopredsjednica SD Napredak i v. d. tajnik Napretka mr. sc. Željko Grubišić.

“Kao i svake godine i ovogodišnji je Napretkov božićni program bogat i raznovrstan. Iako je program vezan za katolički blagdan Božić, u njemu sudjeluju svi, čime pokazujemo kako se može zajednički raditi i surađivati svi često kukamo, a potrebno je raditi i učiniti nešto više za grad i za BiH”, rekao je dr. Topić i dodao da Napredak i ovogodišnjim programom želi razveseliti sve ljude dobre volje u vrijeme blagdana. Predsjednik Topić zahvalio se veleposlanstvu Republike Poljske na suorganizaciji Napretkovog Božićnog koncerta. Predstavnica veleposlanstva Republike Poljske Krystyna Žukovska – Efendić rekla je “kako je vrijeme Božića vrlo bitno vrijeme u Poljskoj te da će se zajedničkim organiziranjem Božićnog koncerta prenijeti Božićna atmosfera koja vlada u Poljskoj”, istakla je Žukovska – Efendić.

Maestro Sarajevske filharmonije Dževad Šabanagić istakao je da “Napretkov Božićni koncert doživljava kao radost te je čestitao Napretku na 110 godina svoga djelovanja”. Koncert će se održati u četvrtak 13. 12. 2012. godine u Narodnom kazalištu Sarajevo s početkom u 20.00 sati. Sav prihod od koncerta ide u Napretkov fond za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog.

Mioljka Kuburović dopredsjednica Sportskog Društva Napredak rekla je kako će HPD Bjelašnica 1923 proslaviti 23. prosinca u Napretkovom klubu Lira 14 godina od obnove HPD Bjelašnica 1923, Kuburović je istakla da kultura i sport ne mogu jedno bez drugog i najavila je za sljedeću godinu obilježavanje 90 godina od osnutka društva. Snježana Idrizović je kazala kako će i ovogodišnji Likovni Annale biti održani u Galeriji Sv. Ante na Bistriku, a svečano je otvaranje u subotu, 22. prosinca 2012. s početkom u 19.00 sati. “Na Annalima će biti izloženo četrdesetosam umjetničkih radova Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak, a među njima ima i poznatih imena, ali i amatera što starije što mlađe generacije. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Sanela Nuhanović”, kazala je Idrizović.

Šahovski će turnir biti održan u nedjelju 23. prosinca 2012. s početkom u 12.00 sati u Napretkovom klubu Lira. Na turniru će sudjelovati 56 šahista, a njih 10 je iz inozemstva. Natjecanje će se igrati po švicarskom sustavu od devet kola, s tempom igre po 10 minuta po igraču za partiju. Osigurani su pehari za pobjednike, kao i nagrade za 10 nabolje plasiranih igrača te jednu specijalnu nagradu za najuspješnijeg igrača ŠK “Napredak, ove godine titulu brani prošlogodišnji pobjednik turnira bosanskohercegovački velemajstor Emir Dizdarević”, kazao je Željko Galić.

Blago Mikulić predsjednik HKD Napredak Povjerenstvo Novo Sarajevo rekao je nešto više o Božićnom koncertu koji će se održati 15. prosinca u dvorani Općine Novi grad na kojem sudjeluju Mandolinski sastav dječijeg doma “Egipat” Sarajevo, Tamburaški sastav “Zlatne žice” HKD Napredak -Podružnica Bugojno, Mješoviti zbor Slovenačkog kulturnog društva “Cankar” Sarajevo i Tamburaški orkestar “Lira” HKD Napredak – Povjerenstvo Novo Sarajevo.

O Napretkovom Božićnom koncertu govorio je mr. sc. Željko Grubišić, v. d. tajnik Napretka koji je i zadužen za organizaciju ovoga koncerta. Božićni koncert, koji i ove godine organiziramo u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom održat će se u Narodnom pozorištu u Sarajevu u četvrtak, 13. prosinca s početkom u 20.00 sati.

I ovogodišnji će koncert biti kombinacija skladbi domaćih i stranih autora i tradicionalnih božićnih pjesama. Pod ravnanjem dirigenta iz Poljske Czeslawa Grabowskog nastupit će Napretkovi stipendisti Ivana Lazar (sopran), Ivan Jelić (tenor), Anna Maria Staskiewicz (violina) i Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta. Koncert će snimati BHT 1 televizija i emitirati ga u vrijeme Božića”. [kta/hkdn]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*