Napredak najavljuje veći angažman u raspravi o poziciji Hrvata u BiH

U subotu je u Fojnici održana jubilarna 60. Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koja je imala izvještajni, ali i izborni karakter budući je izabrano nekoliko novih članova upravnih tijela.

U Središnju upravu zastupnici su izabrali prof. dr. Hrvoja Miloševića, Ivanu Barišić i Tomislava Martinovića. Novi članovi Nadzornog odbora su Dragan Bučanin i Venka Zorić, a članovi Stegovnog suda Franjo Markota i Dragan Baškarad.

Zastupnici su jednoglasno usvojili sva izvješća o radu za 2010. godinu kako Središnjice, tako i podružnica i svih udruga koje djeluju u Napretku sa zaključkom kako je rad Napretka u 2010. godini bio na razini svih ostalih godina.

Više nego zanimljiva i značajna bila je rasprava na temu ovogodišnje Skupštine – “Uloga Napretka u društvu”. Zastupnici su govorili o ukupnom značaju Napretka za hrvatski narod i društvo u cjelini, ali i o onome što Napredak treba biti sutra. Kao plod rasprave Skupština je usvojila zaključke koji su obvezujući za cijeli Napredak i koje trebaju realizirati Središnja upravu, ali i sve podružnice.

Na Skupštini su suvojeni zaključci kojima se, među ostalim, obvezuje Središnja uprava da se aktivnije angažira u raspravi o aktualnoj poziciji hrvatskog naroda u BiH. Središnjoj upravi je također stavljena u zadatak izrada strategija djelovanja HKD-a Napredak u narednom razdoblju te veće angažiranje u realizaciji projekata od strateškog značaja za cjelokupnu Napretkovu obitelj.

Istaknuto je da se Napredak i dalje mora biti uključen u proces razvijanja dijaloga i tolerancije među narodima BiH koristeći sve prednosti geografske rasprostranjenosti svojih podružnica te da mora biti mjesto okupljanja ljudi dobrog duha i mjesto gdje će se rađati ideje prožete nadom.

Skupština HKD-a Napredak obvezuje Središnju upravu da se donese akt kojim će se od Parlamentarne skupštine BiH zahtijevati donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji, a Središnju upravu i svaku podružnicu ponaosob, da se u što je moguće većoj mjeri okrene ka iskorištavanju europskih fondova kroz realizaciju najrazličitijih projekata.

Što se tiče financiranja društva, u zaključcima stoji da treba osigurati stalne izvore financiranja ulaganjem u nekretnine, dionice i business te da svim podružnicama treba dostaviti jedinstvene uplatnice napravljene u Središnjici, kako bi se članstvo, ali i šira javnost, animirala na financijsku potporu za Napretkovu zakladu za Sveučilište i stipendiranje i Vrhbosansko sveučilište.

2 Comments

 1. Molim vas da mi date informaciju kakvo je radno vrijeme Doma na Trebevicu,i kako doci do istog.
  srdacan pozdrav .
  Seima

  • Kontakti za sve informacije:
   HKD NAPREDAK-Središnja uprava
   Ulica Maršala Tita 56
   71 000 Sarajevo – Bosna i Hercegovina
   Tel.: + 387 33 222 876
   Fax.: + 387 33 226 369

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*