Narodna skupština RS-a odbila rezoluciju o Srebrenici

Zastupnici Narodne skupštine RS-a većinom glasova odbili su zahtjev Kluba zastupnika Stranke za BiH da se u dnevni red današnjeg zasjedanja uvrsti i rezolucija o osudi zločina genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica 1995. godine. Zahtjev je podržalo samo sedam zastupnika, 65 je bilo protiv i tri su bila suzdržana.

U predloženoj rezoluciji bilo je navedeno da se “Narodna skupština RS sjeća i odaje počast žrtama genocida Zaštićene zone UN-a Srebrenica u srpnju 1995. godine i izražava svoju sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, od kojih mnoge žive bez konačne potvrde o sudbini njihovih očeva, sinova, muževa ili braće, te priznaje da ovaj nastavak bola pogoršan propustom da se privedu pravdi odgovorni za ove zločine”.

Bilo je navadeno i da se predsjednik RS-a, premijer, Vlada i ostale institucije RS-a pozivaju da prikladno odaju počast žrtvama u Srebrenici na komemoraciji 11. srpnja, te da privedu pravdi ostale osumnjičene za zločine u Srebrenici.

Zastupnici Stranke za BiH smatraju da postoji potreba i obaveza da se u Narodnoj skupštini RS-a usvoji ova rezolucija prvenstveno zbog uvažavanja Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima, presuda Međunarodnog suda pravde, Rezolucije Europskog parlamenta o Srebrenici, Deklaracije Narodne skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici te zbog uspostave trajnog mira i suživota u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*