Nasamario ukrajinsku vladu: S lažnim investitorom potpisali ugovor ‘težak’ 1,1 milijardu eura

Prema ugovoru potpisanom uz izravan TV prijenos, španjolska tvrtka Gas Natural Fenosa – jedna od većih plinskih tvrtki u Europi – trebala je uložiti punih 1,1 milijardi eura u gradnju terminala za ukapljeni plin kod ukrajinske crnomorske luke Odesa.

Kako bi terminal Ukrajini omogućio smanjenje potpune ovisnosti o ruskom plinu, potpisivanje ugovora svojom su nazočnošću uveličali premijer i ministar energetike te države Mikola Azarov i Juri Bojko, , piše Vecernji.hr

Svečanost je uživo prenosila nacionalna televizija, a premijer je održao govor u kojem je događaj proglasio “danom od povijesne važnosti za Ukrajinu”. Međutim, nekoliko sati nakon toga španjolska tvrtka izdala je priopćenje u kojem negira da je potpisala, pregovarala ili razmatrala gradnju LNG terminala u Ukrajini.

Uskoro je otkriveno da je čovjek koji je uime Fenose potpisao ugovor zapravo Jordi Sarda Bonvehi, 43-godišnji instruktor skijanja, rodom iz Barcelone.

Bonvehi posljednjih desetak godina živi u Ukrajini i predstavlja se kao zastupnik španjolskih investitora. Ipak, kako te investitore nitko nije vidio, a nijedan projekt nije ostvaren, očito je riječ o serijskom prevarantu.

Bonvehi je u međuvremenu napustio Ukrajinu, a novinaru Reutersa u kratkom telefonskom razgovoru poručio je samo da “ovlaštenje Fenose za potpisivanje nije imao, ali se nadao da će ih naknadno privoljeti da se uključe u projekt”.

Ukrajinska vlada rekla je da ipak ne odustaje od projekta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*