Naser Orić: Slobinog sina sam izvlačio iz nestašluka

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice, kontroverzni Naser Orić, ovih dana namjerava angažirati odvjetnika i podnijeti zahtjev za mirovinu u Srbiji.
Orić je ovo potvrdio u razgovoru za sarajevski tjednik Slobodna Bosna, u kojem objašnjava zasluge na osnovi kojih ima pravo na mirovinu iz Srbije koju je zaradio kao pripadnik Specijalne postrojbe MUP-a.
Naime, Orić je od 1987. do 1991. godine radio najprije godinu dana kao pripravnik na Savskom vencu, nakon čega je prošao obuku za Specijalnu policiju MUP-a Srbije. Sudjelovao je u akcijama na Kosovu, uhićenju Vuka Draškovića, gušenju pobune u rudniku Trepča, a bio je i član osiguranja Slobodana MIloševića.
“Nikada nisam bio osobni pratitelj ili tjelohranitelj Miloševića, kako to neki tvrde. Bio sam dio policijskog tima koji je osiguravao Miloševića. Kako je 90-ih godina bilo puno događaja, mitinga, političkih skupova, procjena je bila da Milošević mora imati brojnije osiguranje. Između ostalog, osiguravali smo Miloševića na Gazimestanu 28. lipnja 1989.”, ispričao je, između ostalog, Orić u intervju za Slobodnu Bosnu.
Kazao je da je Specijalce MUP-a Srbije napustio nakon prijateljske sugestije zapovjednikaa Radovana Stojičića Badže, koji mu je sugerisao da napusti postrojbu jer će doći vrijeme kada ni on neće moći kontrolirati situaciju.

Orić se poslije zaposlio u MUP-u BiH, i to uz pomoć rođaka Ibrana Mustafića, tadašnjeg predsjednika Izvršnog odbora SDA u Srebrenici i tadašnjeg pomoćnika ministra policije u BiH Hilme Selimovića. Kaže da je tada nudio da magazin oružja specijalne postrojbe sa Surčina i sve Bošnjake iz MUP-a s naoružanjem prebaci u BiH, ali ga, kako je kazao, Hajrudin Hodžić iz MUP-a BiH nije poslušao.

Govoreći o kontaktima s obitelji Milošević, Orić je kazao kako je sa Slobodanom kontaktirao u Haagu “u okviru zatvorskih procedura”, dok je kazao kako sa njegovim sinom Markom nema nikakve kontakte još od razdoblja kada ga je kao klinca izvlačio iz nestašluka.

– Prvi kontakt s njim imao sam kada je išao u sedmi razred osnovne škole i kada mu je jedan dječak u školi ukrao pištolj – talijansku Beretu. Tada smo jedan moj kolega iz Jedinice i ja išli po zadatku u školu da pronađemo tog dječaka i vratimo pištolj, ispričao je Orić, dodajući da je Marka drugi put vidio kada ga je vraćao iz obiteljske kuće u Požarevcu, gdje je bio pobjegao s djevojkom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*