Nataša Kandić: Tomislav Nikolić bi trebao objasniti što je kao srpski dobrovoljac radio u Antinu

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić, koja je i predstavnica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM), izjavila je da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobio jaku međunarodnu podršku kad bi rekao da mu je osobno važno da građane Hrvatske uvjeri da ništa loše nije uradio dok je, kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke, bio u hrvatskom selu Antin.

“Nikolić je uvijek tvrdio da u vrijeme njegovog prisustva u Antinu nitko od Hrvata nije ubijen. To treba da kaže neka nezavisna institucija koju će priznati sve države u regiji”, rekla je nadalje za današnje izdanje beogradskog lista Danas Nataša Kandić, koju je inače Nikolić tužio jer je 13. lipnja 2005. godine izjavila da je on 1991. godine u Antinu “bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili”.

Nataša Kandić navela je da je Nikolić na sudu izgubio u procesu protiv nje, naglasivši da je Okružni sud u Beogradu ukinuo presudu Općinskog suda u Zemunu koji je nju proglasio odgovornom za klevetu, ali je u međuvremenu taj slučaj zastario.

“Za nas koji vodimo proces REKOM, Nikolić je predsjednik Srbije i njegova podrška je veoma važna. Bez njegove podrške nema međudržavne komisije REKOM.

Nikolića sam imala prilike da vidim samo jednom i to na sudu povodom njegove tužbe za klevetu i uvredu zbog mojih izjava da ima podataka koji ukazuju na vezu između njegovog prisustva u Antinu 1991. godine i ubojstva i nestanka hrvatskih civila iz toga sela”, kazala je između ostalog u intervjuu Danasu Nataša Kandić na pitanje da li će kao predstavnica Koalicije za REKOM zahtijevati sastanak sa predsjednikom Srbije budući su se predstavnici Koalicije za REKOM dosad sastali sa gotovo svim predsjednicima država bivše SFRJ.

Istaknula je da je slučaj Antina dobar primjer zašto je potrebna Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM).

“Moje mišljenje ja da Nikolić može jaku regionalnu i međunarodnu podršku dobiti ako u kontekstu REKOM-a spomene Antin i kaže da je njemu osobno veoma važno da građane Hrvatske uvjeri da ništa loše nije napravio dok je kao dobrovoljac boravio u Antinu. Ima stotine događaja kao u Antinu, koji traže hitno razjašnjenje na regionalnom nivou”, rekla je Nataša Kandić.

Na pitanje da li će od predsjednika država u regiji tražiti da izvrše pritisak na Srbiju da sudjeluje u osnivanju REKOM-a, Nataša Kandić je odgovorila da će se “pritisak na manje voljne stvoriti” kada predsjednici Hrvatske i Crne Gore delegiraju svoje osobne predstavnike u Regionalnu ekspertnu grupu za razmatranje Statuta REKOM-a, koji je predložila Koalicija za REKOM, jer da će to onda utjecati na brže uključivanje predsjednika drugih država.

Nataša Kandić je u intervjuu beogradskom listu “Danas” najavila da će Koalicija za REKOM povodom Svjetskog dana mira, 22. rujna, u svim glavnim gradovima u regiji organizirati akciju “REKOM za budućnost” kojom će predsjednike država podsjetiti na obavezu da konkretiziraju svoju podršku Inicijativi REKOM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*