National Geographic u posebnoj emisiji ismijao piramide u Visokom

National Geographic posvetio je emisiju od 30 minuta slučaju Semira Osmanagića, koji tvrdi da se u Visokom u BiH nalaze piramide. Cijeli slučaj proučavala su dvojica britanskih znanstvenika, a zaključci do kojih su došli, dakako, poražavajući su po cijelu tu ideju.

Geolog Dougal Jerram i arheolog Henry Jerome Chapmantako su zaključili da se radi o izmišljotini te da Osmanagićeva istraživanja ne vode nikamo.

Profesori Britanskog kraljevskog instituta tako tvrde da položaj stranica brda nije 45 stupnjeva, kako tvrdi Osmanagić, nego 26, te da se stijene koje su pronađene na obroncima formiraju prirodnim putem. Čudesna tvar koja veže stijene nije cement, kako tvrdi Osmanagić, nego meki kreč.

Znanstvenici također tvrde da volonteri u biti sami ‘buše’ tunele te da ne otkrivaju već postojeće i cijeli slučaj dovode pod veliki sigurnosni upitnik jer postoji mogućnost da se sve uruši.

Istraživanja od samih početaka prate nelogičnosti, a Osmanagićevi suradnici, koji bi se usprotivili njegovim tvrdnjama, bivali su maknuti s projekta.

Iako je projekt piramida u Visokom, po Osmanagićevim riječima, trebao promijeniti povijest, ali i ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, ništa od toga se nije dogodilo, a sudeći prema izjavama britanski znanstvenika – niti neće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*