NATO i EU: U BiH umjesto reformi napreduju etničke tenzije

Bosna i Hercegovina je mjesto gdje još uvijek, umjesto reformi, napreduju etničke tenzije i retorika, dok obećani koraci prema euro-atlantskom članstvu izostaju. Ta je poruka odaslana sa današnjeg sastanka Stalnog vijeća NATO-a i Političko-sigurnosnog komiteta EU, javlja “Glas Amerike”. NATO i EU zajednički su angažirane na poslu podrške stabilnosti u BiH, no stanje u zemlji je unatoč tome razlogom za ozbiljnu zabrinutost.
“Sve države su danas za stolom dijelile stajalište da budućnost BiH leži unutar euro-atlantskih struktura, ali moram reći da je danas iskazana vrlo ozbiljna zabrinutost razinom etničkih tenzija i retorike u zemlji. Kao što je poznato, NATO je ovih dana proširio svoj Akcijski plan za članstvo i na BiH-plan koji će biti aktiviran onda kada vojna imovina bude prebačena sa entiteta na državnu vladu. Nadam se da će naredni korak biti poduzet uskoro jer će to, pored ostalog, pokazati da različite strane u BiH mogu zajednički donositi odluke koje će biti od opšteg dobra za zemlju”, kazao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.
Catherine Ashton, visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, drži da su izbori iznimno dobra prilika da glasači u BiH, po tome ko im nudi europsku budućnost, odrede za koga glasovati. “Meni je posebno važno da, kako se približavaju izbori, političari u BiH jasno naglašavaju da je budućnost zemlje unutar EU, a da obični ljudi dobiju tu mogućnost da biraju što je za njih same korisno i što će u njihovo ime zastupati političari, ono što je od koristi za budućnost, a ne da se samo gleda u prošlost”, naglasila je Ashton.
Europska politika podrške glasačima da sami odluče vrijedi li kazne nezaineteresiranost dosadašnjeg političkog establišmenta za sudbinu zemlje naišla je, tvrde izvori NATO-a, na simpatije vojnog saveza, što nagovještava mogući snažniji angažman dvije organizacije na ukazivanju Bosancima i Hercegovcima da će na listopadskim izborima u rukama imati instrument kojim bi mogli otvoriti vrata euro-atlantske budućnosti za svoju zemlju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*