NATO se priprema za obranu u kibernetskom prostoru

Sjeveroatlantski savez objavio svoju strategiju za sljedeće desetljeće koja predviđa proširenje mandata na rat protiv terorizma, rat u Afganistanu i proturaketnu obranu, javlja “Glas Amerike”.
U nacrtu dokumenta, koji je danas objavljen, kaže se da NATO po prvi put mora biti spreman za borbu protiv pobunjeničkih aktivnosti izvan teritorija 28 zemalja članica. Glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen danas je izjavio u Bruxellesu kako “će savez možda trebati ići dalje od svojih granica da bi te granice zaštitio”. Nova strategija predviđa i širenje veza s Rusijom, odgovor na prijetnju iranskih raketa, jamčenje sigurnosti članicama te približavanje američkih i europskih partnera. Ovo će biti temelj za novi strateški koncept Saveza o kojem će se raspravljati na summitu u studenome u Lisabonu.
Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright predsjedala je skupinom stručnjaka koja je izradila novi strateški koncept saveza. “Većina naših preporuka proizlazi iz dva temeljna zaključka. Prvo, da savez ima stalnu dužnost jamčenja sigurnosti svojih članica te drugo, da taj cilj može postići jedino ukoliko se dinamično uključi sa zemljama i organizacijama izvan granica Sjeverno-atlantskog saveza”.
Nacrt nove strategije predviđa i provođenje efikasnije zaštite od napada u kibernetskom prostoru. Raniji desetogodišnji strateški plan NATO-a bio je uglavnom koncentriran na mirovne misije u Bosni i Hercegovini, Kosovu i drugdje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*