Naturalizirani Amerikanac Anes Subašić osuđen na 30 godina zbog terorizma

Anes Subašić, 35-godišnji naturalizirani Amerikanac bošnjačkog podrijetla, osuđen je na 30 godina zatvora zbog terorizma u New Bernu u državi Sjeverna Karolina.

Subašić je posljednji osuđeni iz sedmeročlane skupine muškaraca koji su sudjelovali u planiranju džihadističkog napada na vojnu bazu u Virginiji, a uhićeni su 2009. Skupinu je predvodio Daniel Patrick Boyd, koji je osuđen na 18 godina zatvora.

Subašić je pri izricanju presude rekao da nije kriv te da je osuđen na temelju lažnog iskaza svjedoka i slabih dokaza, a cijeli proces nazvao je “retardiranim”. Tužitelj je predlagao doživotnu kaznu, na što je Subašić rekao “Zašto ne dvije doživotne?”.

“Nisam kriv! Nisam terorist! Nisam musliman! Ne kajem se za nešto što nisam učinio”, rekao je Subašić.

Vođa sedmočlane skupine bio je Daniel Patrick Boyd, koji je prije 18 mjeseci priznao krivnju te je od tada surađivao s vlastima u “podebljavanju” optužnice protiv svojih sljedbenika. Boyd je osuđen na 18 godina zatvora za terorizam, planiranje ubojstava, otmica i ranjavanja ljudi.

Subašić je bio posljednji osuđeni član grupe koja je “skupljala novac i oružje te se pripremala za terorističke napade na američku vojsku i strane mete”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*