NDI: Komšić, Radmanović i Tihić imaju najviše izgleda ući u Predsjedništvo BiH

Željko Komšić i Nebojša Radmanović trenutačno imaju najviše izgleda biti izabrani za hrvatskog odnosno srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novom četvorogodišnjem mandatu dok bi u utrci za bošnjačkog člana predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tijesno pobijedio sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, rezultati su istraživanja o raspoloženju glasačkog tijela u BiH koje je tijekom travnja provela američka nevladina organizacije Nacionalni demokratski institut (NDI).

Prenoseći u četvrtak rezultate NDI-jeva istraživanja, sarajevsko “Oslobođenje” navodi kako je spremnost za potporu kandidatu Socijademokratske partije (SDP) Komšiću iskazalo 23 posto ispitanika.

Aktualnog predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića bi, ukoliko bi istaknuo svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH, poduprlo tek četiri posto ispitanika.

Radmanović kao kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobio bi pak glasove 13 posto ispitanika dok bi drugoplasirani s tek šest posto glasova bio Mladen Ivanić kao kandidat ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj.

Tihić bi među bošnjačkim kandidatima u ovom trenutku mogao računati na potporu sedam posto birača a za Silajdžića bi glasovalo njih pet posto.

Fahrudin Radončić, vlasnik novinske kuće “Avaz” i lider nedavno utemeljenog Saveza za bolju budućnost (SBB), dobio bi potporu tri posto birača, točno koliko i oskarovac Danis Tanović koji je istaknuti član Naše stranke (NS) utemeljene prije dvije godine.

Među političkim strankama najveću potporu u BiH trenutačno uživa SDP. Za tu bi stranku na državnoj razini glasovalo 20 posto ispitanika. Na drugom je mjestu Dodikov SNSD s 15 posto potpore.

Slijedi SDA koja može računati na potporu 12 posto glasača, Srpska demokratska stranka (SDS) na sedam posto, Silajdžićeva Stranka za BiH (SBiH) na četiri a Radončićev SBB na tri.

Među strankama s hrvatskim predznakom na državnoj je razini najjači HDZ BiH s potporom od pet posto biračkog tijela dok HDZ 1990. trenutačno može računati na glasove dva posto birača.

Na entitetskoj razini u Federaciji BiH SDP je ponovo najjači s 33 posto potpore, slijedi SDA s 19 posto dok na po osam posto glasova mogu računati HDZ BiH i SBiH. Njima je blizu SBB sa potporom šest posto birača.

U Republici Srpskoj Dodikov SNSD je neprikosnoven s potporom čak 39 posto biračkog tijela dok SDS kao vodeća oporbena stranka ima potporu 19 posto birača.

Opći izbori u BiH zakazani su za 3. listopada a istraživanje NDI prvo je veliko ispitivanje javnog mišljenja prije listopadskog glasovanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*