Ne boji se uhićenja: Florence Hartmann doputovala u Zagreb primiti nagradu HHO-a

Bivšoj glasnogovornici haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann, koju je Haaški sud osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja toga suda, danas će u Zagrebu biti dodjena nagrade Hrvatskog helsinškog odbora.

Hartman je jučer oko podne zrakoplovom Lufthanse iz Pariza doputovala u zračnu luku Pleso, gdje ju je dočekao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Na upit novinara boji li se uhićenja, odgovorila je da se u Hrvatskoj ne boji, ali da se “generalno boji”, na što je Čičak dodao da se ovdje ne mora bojati.

U HHO-u su ranije rekli da su zbog “delikatnosti situacije, vezano uz slučaj Florence Hartmann i odluke tribunala u Haagu, kao i moguće konzekvence koje iz te odluke prozilaze” u stalnom kontaktu s institucijama hrvatske države.

Predsjednik HHO-o Ivan Zvonimir Čičak Hini je kazao da je o dolasku Hartmann razgovarao i sa sudskim vlastima i sa policijom. “Ako gospođu Hartmann nisu uhitili u Francuskoj zašto bi je uhitila Hrvatska”, kazao je Čičak.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovac izjavio je u Hrvatskoj ne postoji nikakav uhidbeni nalog protiv Hartmann. “U Hrvatskoj nema nikakvih mjera protiv nje i naš ured Interpola nije primio nikakav nalog za uhićenjem”, kazao je Borovec.

Haaški je sud polovicom studenoga izdao nalog za uhićenje bivše glasnogovornice tužiteljstva koja je 2009. zbog nepoštivanja suda bila novčano kažnjena sa 7000 eura, ali je nije platila pa je preinačena u zatvorsku. ICTY je tada od Francuske zatražio da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u njezinu transferu u haaški pritvor. U nalogu piše da se “od vlasti svih zemalja, kroz koje bi gospođa Hartmann mogla putovati, zahtijeva da ju zadrže u pritvoru”.

Hartmann je osuđena za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci, odakle ga sud može podignuti, ali sud zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*