Ne budite Hrvati za pokazivanje

Ni u kojem slučaju Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, predsjednici HDZ-a 1990 i HSP-a BiH ne bi smjeli pristati na sudjelovanje u vlasti na državnoj i federalnoj razini na uštrb Dragana Čovića i njegova HDZ-a BiH. Bilo bi to pogubno za Hrvate u BiH ali i za stranke koje predstavljaju.

Unatoč slatkorječivosti Zlatka Lagumdžije i njegova SDP-a, koji sada Ljubića i Jurišića nastoji prikazati kao ”realnu Hrvatsku politiku u BiH”, čelnicu dviju stranaka nikako ne smiju iskoristiti mrvice sa stola koje im daje ”lider socijaldemokrata” i pristati na formiranje vlasti bez Čovićeva HDZ-a BiH.

Bila bi to konačna izdaja vođenja politike kroz moralna načela i principe u što se zaklinje (pogotovo) Ljubić ali i Jurišić. Ukoliko bi njih dvojica pristala na sudjelovanje u vlasti bez Čovića, onda bi to značilo kako pristaju biti Lagumdžijini Hrvati za pokazivanje javnosti.

Na njima je dvojici sada da pokažu jesu li zreli političari ili ne. Činjenica je, jednostavno, da je Čovićev HDZ dobio preko 60 posto glasova hrvatskoga biračkog tijela u BiH. To nitko ne smije zanemariti. Ovdje ne želimo govoriti o tome je li narod, glasujući za HDZ BiH, ispravno izabrao ili ne. Uostalom, izbor birača nitko nema pravo kritizirati, no brojke su na Čovićevoj strani i nitko mu to ne može osporiti.

Ukoliko bi se, dakle, vlast formirala bez Čovića to bi značilo, nakon ”fenomena Komšić”, daljnje negiranje političke volje hrvatskoga naroda. Isto tako, Ljubić i Jurišić moraju pokazati političku kulturu i napokon priznati da su izgubili izbore. Ulaskom u vlast na uštrb HDZ-a BiH izdali bi načela u koja se zaklinju, te bi i sami sudjelovali u negiranju volje hrvatskoga naroda u BiH. Ukoliko bi, dakle, Ljubić i Jurišić negirali političku volju hrvatskoga naroda, onda ne bismo mogli očekivati ni od Bošnjaka, ni od Srba da je poštuju.

Također, Ljubić i Jurišić moraju postati i svjesni zamke koja se plasira kroz medije koje kontrolira SDP. Naime, tvrdi se kako je SDP apsolutni pobjednik izbora, što jednostavno nije točno. SDP nije ostvarila apsolutno nikakav rezultat u Republici Srpskoj, kao ni u županijama Federacije gdje su Hrvati u većini.

Osvojili su relativnu većinu glasova u područjima gdje je su Bošnjaci većina jer su obećavali 100 posto BiH, u stilu Harisa Silajdžića od prije četiri godine. Kako Silajdžić kroz prethodne četiri godine nije ostvario tih 100 posto BiH, na njegovo mjesto je došao Lagumdžija sa svojim SDP-om.

Politika u BiH se napokon mora početi voditi na dosljednim načelima i one stranke koje vode takvu politiku zasigurno će biti nagrađene na izborima. Ljubić je tu već jednom iznevjerio birače. Podsjećamo kako je upravo Ljubić 2006. godine potukao Čovića obaranjem travanjskog paketa ustavnih promjena koji je išao na štetu Hrvatima. Kasnije je promijenio politku, počeo kalkulirati i na posljednjim je izborima postao gubitnikom.

Ukoliko nastavi s kalkulacijama, od njegove stranke neće ostati ništa, a on osobno će ostati zapamćen samo kao sitni političarčić koji se prodao za fotelju. Isto vrijedi i za Jurišića. [Jurica Gudelj / bitno.ba]

5 Comments

 1. Ovo je tipicna propaganda.Jer svi znamo sta su nam ponudili u zadnjih 10 godina-Komsica i siromastvo- a Hdz ako misli u vlast onda mora poceti razgovore sa sdp-om(htjeli to ili ne) i dosta licemjerja vise…Ovo je samo razlog da se nasteti HSP-u, izgleda jedinoj istinskoj opciji!Bitno je osigurati glasove i za opcinske izbore NARODE NE NASJEDAJTE NA GLUPOSTI

 2. HDZ BiH je naštetio narodu više u zadnji 20 godina i radi na iseljenju Hrvata.U stranci HDZ BiH predsjednk ne može biti Sarajlija ili Posavac več samo Hercegovac od Neuma do Mostara..

 3. U međuvremenu se dogodio i pravi raskol unutar čapljinskog HSP-a koji je gotovo u cijelosti prešao u novoutemeljeni HSP Herceg Bosne čiji su članovi bili na listama HDZ-a BiH. Naime, nakon što je početkom listopada ove godine članstvo HSP-a BiH središnje Bosne, predvođeno dr. Borisom Adaševićem, pristupilo Hrvatskoj stranci prava Herceg Bosne, doznajemo kako je jučer podružnica HSP-a BiH Čapljina donijela odluku o pristupanju HSP-u Herceg Bosne.

  Kako doznajemo, među ostalima HSP-u Herceg Bosne pristupili su predsjednik Mladeži županijske podružnice iz Čapljine Zlatko Jurić, predsjednik podružnice Mario Čuljak, koji je vijećnik u Općinskom vijeću Čapljine.

  Doznaje se da je to izraz nezadovoljstva politikom koju vodi vrh HSP-a BiH zbog podilaženja SDP-u BiH.

  Predsjednica stranke Vesna Pinjuh ocijenila je da HSP Herceg Bosne postaje politička stranka s kojom se mora ozbiljno računati, jer ima jasan stranački program i cilj, a to je federalna republika Herceg Bosna.

  – Ovakve procese je očekivati i ubuduće, uzevši u obzir da se unutar članstva HSP-a BiH na terenu stvara sve veće nezadovoljstvo politikom stranačkog vodstva. Hrvatski narod se nalazi pred sudbonosnim procesima ustavnih promjena, a vodstvo HSP-a BiH čini sve da budu u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama, ističe Pinjuh.

 4. Vesna Pinjuh je iz HDZ BiH i to svi znaju, mom prijatelju je obecavala posao, a niko je nije trazio uslugu, i nikad nista…uostalom njen je zadatak destabilizacija HSP-a kao sto je ona ”druga” unistila NHI…
  polako ima vremena!

 5. NE BRAČO PRAVAŠI I NE VJERUJTE IZDAJNICIMA KOJI PRAVE RAZDOR U NAŠIM REDOVIMA.ČOVIĆ JE POČEO UDAR I NEKA PAZI DA NE SLOMIJE NOGE ZBOG SVOJE RABOTE..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*