Neće biti deložacije kadinala Puljića

Općinski sud u Sarajevu uputio je rješenje o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz Nadbiskupskog ordinarijata u sarajevskoj ulici Kaptol broj 7, prema kojem bi iseljenje trebalo biti izvršeno 26. svibnja ove godine.

No, ono neće biti izvršeno, potvrdio je za “Dnevni avaz” advokat Fahrudin Ibrišimović, zastupnik obitelji Fadila Smajovića, koji očekuje da prije 26. svibnja Federalni parlament potvrdi odluku Vlade o poklonu zamjenskog stana Smajovićima.

Iz Općinskog suda u Sarajevu pojašnjeno je da su Smajovići, nakon što je 12. studenog prošle godine odgođeno izvršenje deložacije, blagovremeno 11. siječnja ove godine podnijeli prijedlog za nastavak tog izvršenja.

Sud je usvojio ovaj prijedlog i zakazao deložaciju za 26. svibnja u 11 sati. Kako je obrazloženo, Smajovići do sada nisu predložili eventualno ponovno odgađanje deložacije, niti obustavu postupka, a ni Nadbiskupski ordinarijat nije uložio žalbu na rješenje o deložaciji, pa je ono postalo pravosnažno.

Odvjetnik Ibrišimović pojasnio je, pak, da se samo radi o formalno-pravnoj proceduri.

“Deložacije neće biti, mi još neke tehničke detalje usklađujemo s Vladom i očekujemo da će do 26. svibnja i formalno biti okončan postupak dodjele stana Smajovićima. Sud, jednostavno, mora zaokružiti svoj spis, a i mi moramo ispoštovati rokove u okviru kojih se moramo kretati, ali će na kraju postupak biti obustavljen”, kazao je Ibrišimović za Dnevni avaz.

Ante Krajina jučer je bio zatečen viješću da je zakazana deložacija kardinala Puljića, što smatra nepotrebnim, jer se zna da je Vlada FBiH nedavno donijela novu odluku u ovom slučaju. Vlada je, naime, 14. travnja odlučila zamjenski stan pokloniti Smajovićima, kako bi oni mogli ostvariti i pravo upisa vlasništva, a na tu odluku suglasnost još treba dati i Parlament.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić potvrdio je jučer novinarima u Sarajevu da je dobio rješenje o deložaciji iz dijela svoje rezidencije.

“Činjenica jeste da sam dobio kao uskrsnu čestitku upravo tu sudsku poruku da 26. svibnja u 11 sati dolaze izvršiti deložaciju. Očekujem da će se, ipak, naći jedno mudro rješenje da se za ove svete dane ne stvara grčevita atmosfera koja ponovo može donijeti napetosti, a i politička manipuliranja”, izjavio je kardinal Puljić, dodajući da je ova “klima sama po sebi napeta i neugodna”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*