Neće biti moguće formirati državnu vlast u BiH bez dva HDZ-a

Formiranje vlasti na nivou BiH bez predstavnika dva HDZ-a, koje je najavila SDP, neće proći, jer taj potez predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma, Ustava i Izbornog zakona BiH, smatraju predstavnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka.

Komentirajući najavu premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića da će se veoma brzo formirati vlast na nivou BiH, ali da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara s dva HDZ-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da se vlast u BiH na svim nivoima mora formirati u skladu a izbornim rezultatima.

Čović je “Glasu Srpske” rekao da će sve do tada biti problema u FBiH.
Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže da su “izjave neustavnog premijera FBiH” realne taman toliko koliko je legalna i vlast u ovom entitetu.

“Uvjet da bi neka stranka mogla biti partner u razgovorima je da prestane s rušenjem ustavnog poretka”, rekao je Ljubić.

Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da ova stranka ostaje pri sporazumima sa SDS-om i dva HDZ-a.

“Nećemo prihvatiti destruktivno djelovanje SDP-a protiv interesa BiH i konstitutivnih naroda. Izvjesno je da će se za vlast na nivou BiH morati pronaći zajednički jezik sadva HDZ-a”, rekao je Prodanović.

Lider SDS-a Mladen Bosić kaže da oni koji su uspjeli da formiraju vlast u FBiH primjenom političke sile veoma lako mogu da pokušaju isto i na nivou BiH.
Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je da očekuje da će se veoma brzo formirati vlast na nivou BiH i da nju treba da čine stranke koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu FBiH, ali dodaje da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara sa dva HDZ-a.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*