Neće biti nove procedure za izbor hrvatskog člana UO BHRT

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine potvrdila je da neće biti obnavljanja procedure kada je riječ o izboru hrvatskog i srpskog člana Upravnoga odbora Bosanskohercegovačke radiotelevizije (UO BHRT).

Ta dva mjesta već duže vrijeme su praktično upražnjena, odnosno članovi djeluju u nekoj vrsti tehničkoga mandata, što u priličnoj mjeri otežava upravljanje BHRT-om.

Vrlo zanimljiva situacija je vezana za izbor hrvatskoga člana Upravnoga odbora, koji bi trebao naslijediti Mariju Puticu, koja u tom odboru već duže vrijeme radi u tehničkom mandatu. Predstavnici nekih stranaka s hrvatskim predznakom su prošle godine, putem medija, najavili da će, nakon što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije izabrao niti jednog kandidata, RAK ponovno raspisati natječaj za tu poziciju. No, to se, kako su pojasnili u RAK-u, neće dogoditi.

– Na osnovu Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine, članak 26, Regulatorna agencija za komunikacije zadužena provesti pravičan, otvoren i transparentan postupak u kojem će utvrditi rang listu kandidata za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH i istu dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na imenovanje. Rang lista kandidata iz red srpskog naroda je proslijeđena na imenovanje 15. lipnja 2009. godine, dok je rang lista kandidata iz reda hrvatskog naroda proslijeđena 12. srpnja 2010. godine. Agencija je time izvršila svoje obaveze koje proizlaze iz Zakona o Javnom RTV servisu BiH te, prema važećim zakonskim rješenjima, ne postoji način da Agencija ponovi proceduru, kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

Iako je predviđeno da Parlamentarna skupština BiH imenuje članove Upravnoga odbora s rang-liste koju mu dostavlja Regulatorna agencija za komunikacije u roku od 30 dana od dana dostavljanja rang-liste, cijela procedura se produžila izvan predloženih rokova.

Kako je poznato, Zastupnički dom parlamenta BiH velikom je većinom glasova za novog hrvatskog člana UO BHRT izabrao profesora Marija Pejića iz Sarajeva, no odluku u istovjetnom tekstu nije potvrdio i Dom naroda, čija je sjednica održana neposredno pred izbore 3. listopada. Nakon izbora, novi saziv Doma naroda još nije konstituiran, tako da je nejasno kada bi se mogla razriješiti situacija vezana za izbor novih članova Upravnoga odbora BHRT-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*