Nedjelja Caritasa u BiH ove se godine obilježava 12. prosinca

Nedjelja Caritasa u Bosni i Hercegovini ove se godine obilježava 12. prosinca i Caritas Biskupske konferencije BiH po prvi put pokreće javnu akciju prikupljanja sredstava za potporu socijalnim i humanitarno – karitativnim projektima u Bosni i Hercegovini.

Javnom akcijom se želi animirati gospodarstvenike, organizacije, institucije kao i pojedince kako bi potpomogli programe i projekte za socijalno ugrožene i isključene osobe u BiH.

Mreža Caritasa u BiH kroz različite aktivnosti, projekte i institucije danas skrbi za stare, teško bolesne, osobe s posebnim potrebama, ekonomsko siromašne, usamljene i napuštene, žrtve rata, djecu i mlade, studente, prognanike i povratnike, oboljele od PTSP-a, udruge civilnog društva. O kvaliteti aktivnosti najbolje govore sami korisnici, za mnoge od njih Caritasovo osoblje je prvo, a često i jedino, koje pokušava iznaći rješenja za njihove poteškoće.

U djelovanju Caritasa, jedno od ključnih načela, je da se čovjek u punini nalazi u središtu djelovanja. Dosadašnje Caritasovo djelovanje se financiralo većinom zahvaljujući pojedincima i organizacijama / poduzećima iz inozemstva. Iako su uspostavljeni relativno dobri odnosi s nadležnim vladinim tijelima u BiH još uvijek se ne može očekivati značaju financijsku potporu.

Godina 2011. je proglašena godinom Volontarijata. U Poslanici biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica potiče sve mlade ljude da se što više uključuju u činjenu dobrih djela.

„Naše životno opredjeljenje treba biti dragovoljno, svakodnevno stavljanje sebe na raspolaganje da drugome pomognemo, ne iz nekog koristoljublja nego iz ljubavi da budemo na usluzi drugome.“

Pomozite u potrebama jedni drugima i tako ćete ispuniti zakon Kristov! (usp.Gal.6,2)

– Pozvani smo jedni drugima pomoći u duhovnim ili tjelesnim potrebama.
– Samo konkretnim djelima ljubavi mi kršćani možemo naviještati dragocjenu kršćansku poruku svojim suvremenicima i sugrađanima.
– Volontarijat bi za kršćanina trebao biti životno opredjeljenje, stil života.
– Kroz volontarijat svaki pojedinac može utjecati na društvene promjene.
– Volontirajući razvijamo naše vještine, proširujemo svoje znanje.
– Možemo steći nova iskustva, upoznati nove ljude, kulture i mjesta.
– Kada pomažemo drugima, volntirajući mi postajemo korisni, uočljivi, sretni.
– Volontarijat je način da pametno i korisno ispunimo svoje slobodno vrijeme.
– Volontarijat se može na različite načine, darivajući za druge vrijeme, znanje, savjet, osmjeh, novac…
… ili darivajući samoga sebe.

(kta/caritas)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*