Neizvjesna borba: Hoće li radnici Tvornice kabela Tomislavgrad obraniti radna mjesta?

tvornica-tomislavgrad

Krajem prosinca 2012. godine, radnici Tvornice kabela Tomislavgrad su dobili nesvakidašnju “čestitku” u kojoj im je priopćeno da će uskoro uslijediti 50 otkaza. Samostalni sindikat Tvornice kabela Tomislavgrad oštro je osudio otpuštanje, jer je broj radnika u proizvodnji ionako sveden na minimum, te bi novim otpuštanjem moglo doći do gašenja tvornice.

Prije najave otkaza koja je uslijedila iz Uprave tvornice, dogodila se pljačka u tvornici, također u prosincu, u kojoj su sudjelovali pojedinci, koji su bili uposleni u tvornici, te su oštetili tvornicu u vrijednosti od milijun maraka. Kako su mediji obavještavali javnost, uhićena su 3 uposlenika i 3 zaštitara, a naknadno je uhvaćen i otkupljivač iz Posušja.

Sve ove “okolnosti” dodatno su otežali položaj radnika i samog sindikata, pred kojima je uslijedila borba za temeljna ljudska, odnosno radnička prava. Sindikat je najavio da će koristiti sva legitimna sredstva, da se spriječe otkazi, te će inzistirati na razgovorima s vlasnikom, ali i s mjerodavnim institucijama. Također, sindikat je u svim svojim javnim istupima osudio radnje i pojedince koji su na bilo koji način ugrozili stabilnost tvornice, a samim tim i radna mjesta u proizvodnom pogonu.

Štrajk ujedinio radnike i građane

15. veljače 2013. , radnici Tvornice kabela Tomislavgrad su stupili u štrajk, vidjevši da od razgovora ili očitovanja direktora ili vlasnika tvornice nema ništa. Prije nego što su stupili u štrajk, radnici su više puta pozivali Upravu tvornice, direktora ali i samog vlasnika Iztoka Pikla, da se očituje o otkazima i zašto radnici iznenada odlaze na “godišnje odmore” s kojih se nikad neće ni vratiti na radno mjesto. Do očitovanja ili bilo kakvog razgovora nije došlo, stoga je radnicima preostalo jedino stupanje u štrajk, te da time pokušaju ostvariti svoja radnička prava.

“Žalosno je da se sve ovo događa zbog nedostatka dijaloga, ali i neobjektivnosti jednog čovjeka, koji je sebi dao za pravo da bez ikakvih kriterija, ili po osobnom nahođenju, koje je nama u potpunosti nerazumljivo, stavljati ljude na spisak za otkaz. Nažalost, direktor je prihvatio te njegove spiskove, a ispaštaju svi radnici, njihove obitelji! Mi doslovno molimo direktora da se očituje, uputi priopćenje, ali nema nikakve reakcije!” , istaknuo je predsjednik sindikata, Ivan Dilber.

Radnicima, koji su bili svjesni da zajedno čine veliki snagu, te da samo ujedinjeni mogu postići zaštitu svojih prava, podršku su dali prije svega građani Tomislavgrada, a zatim i ostali sindikati, nevladine organizacije, političke stranke i svi ostali koji su shvatili težinu situacije ali i uvidjeli borbu za prava i pravednost.

Uprava Kapisa, tužila je sindikat zbog štrajka, odnosno podnesena je tužba Uprave društva Kapis d.o.o. protiv Sindikalne organizacije te tvornice zato što je organizirala štrajk. Uprava je tražila prekidanje štrajka i njegovo proglašenje nezakonitim. Glavna rasprava o pitanju zakonitosti štrajka, održati će se 18. ožujka.

Općinski načelnik podržao radnike

Nakon 10 dana koje su radnici Tvornice kabela Tomislavgrad proveli u štrajku, načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, jasno je dao do znanja i na sjednici OV-a Tomislavgrad, da do razgovora mora doći, te da je vrlo bitno da se održi sastanak. Do pregovora je i došlo u načelnikovom uredu. Na pregovorima su bili prisutni vlasnik Tvornice, Iztok Pikl, član Nadzornog odbora Tvornice, Andrija Kolarić, 6 predstavnika Samostalnog sindikata TKT-a, te načelnik općine Tomislavgrad, Ivica Vukadin.

“Nažalost, pregovori, ako se to tako može nazvati, nisu urodili plodom. Naime, ja sam nastojao biti neutralan, dakle, onaj kojemu je stalo da Tvornica pođe s radom, a štrajk da se prekine. Ali, vlasnik nije htio čuti ni za uvjete radnika da bi prekinuli štrajk, tako da nekih pregovora, u klasičnom smislu, nije ni bilo. Gospodin Pikl ne želi pregovarati dok se Sud ne očituje o tome je li štrajk radnika Tvornice legalan. Nije dobro, nikako nije dobro” , izjavio je Vukadin za duvanjski portal.

Radnici su također pokušali naći razumijevanje od viših nivoa vlasti, ali se to nije dogodilo. Naprotiv, udaljeni su ispred zgrade Županijske skupštine u Tomislavgradu. Kako je tada rečeno iz MUP- a HBŽ, prosvjedni skup nije prijavljen Policijskoj upravi Tomislavgrad, te su zamolili radnike Tvornice kabela, koji štrajkaju, da se mirno raziđu.

Vlasnik Tvornice je pozvao radnike da se vrate na posao s ponudom da će razmotriti njihove zahtjeve.

“Mi smo se složili da otpuštanja mora biti, ali da otpremnina treba biti primjerena, te da to bude 400 KM ili 300 KM po godini radnog staža, ali da se razgovara sa svakim radnikom pojedinačno, za kojeg se utvrdi da je tehnološki višak. Gospodin Pikl je rekao da će razmotriti naše zahtjeve i očitovati se o njima, ali ako se radnici vrate na posao. Radnicima ništa ne znači što će vlasnik razmotriti njihove zahtjeve, oni hoće garanciju, da se vrate na posao” , kazao je Dilber.

Vlasnik izigrao radnike – štrajkači imaju poseban “tretman”

Vlasnik je dobio što je htio. Prijevarom je vratio radnike na posao, te svoje obećanje nije ispunio. Štrajk je zamrznut, radnici su se vratili na posao, a 15 bivših djelatnika od 50, koliko ih ova tvornica racionalizacijom otpušta, uz one koji su zahvaćeni istragom o kriminalnim aktivnostima, ponovno su razgovarali s vlasnikom.

“Od tih 15, troje ih je pristalo na otpremninu, gdje ih se isplaćuje sa 400 KM po godini staža i radi se o osobama koje su kratko vrijeme u tvornici. Drugima je ponuđeno 300 KM i niže. Ono što je zabrinjavajuće jeste poseban odnos poslodavca prema zaposlenicima koji su u vrijeme štrajka bili na bolovanju, a izašli su i dali podršku kolegama i sindikalnoj organizaciji. Od njih se tražilo očitovanje zašto su bili jedno vrijeme ispred ulazne kapije s kolegama u štrajku”, kazao je predsjednik sindikata Dilber.

Iz sindikata su također kazali da iako su zakonom zaštićeni, jedan od zaposlenika je na svoju ruku zatražio raskid ugovora, uz mizernu otpremninu, jer više nije htio raditi pod pritiskom uz svakodnevni mobbing i prijetnje otkazom.

Solidarnost i zajedništvo do kraja

Vrlo je neizvjesno kako će se razvijati daljnja situacija u Tvornici kabela. Kako će se vlasnik pobrinuti za radnike koji su navodni višak? Hoće li otpremnine biti u skladu sa zakonom? Gdje će se ponovno zaposliti ljudi koji će ostati bez radnog odnosa? Bitno je naglasiti da je Tvornica kabela Tomislavgrad još jedan od primjera nekvalitetne i sumnjive privatizacije u Hercegbosanskoj županiji.

Iz Samostalnog sindikata Tvornice kabela Tomislavgrad su također poručili da će na idućoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije, kada je predviđena i tematska sjednica u vezi sa stanjem gospodarstva u ovoj županiji, iznijeti zahtjeve da se istraži privatizacija ove tvornice, za koju navode da je nelegalna i nezakonita.

Pojedini radnici su također skeptični po pitanju provođenja zakona; poslodavac izvršava pritisak na članove sindikata te oni polako gube vjeru u pravdu, ali za kraj ove priče bitno je istaknuti da je Tvornica kabela, ma koliko bila crni primjer ponašanja poslodavaca u privatnom sektoru, također primjer dobre suradnje sindikata sa svojim radnicima, primjer solidarnosti. Solidarnosti i potpore koja se proširila izvan granica tvornice.

Primjer reagiranja načelnika općine Tomislavgrad u interesu svojih građana. Primjer kako se mogu i moraju brinuti radnici jedni za druge, te da ukoliko čine stabilan kolektiv, imaju velike mogućnosti u borbi za svoja prava.

Izvor: Centar za građansku suradnju

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*