Nekad Miloševićev glasnogovornik, danas "najeuropljanin"

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Predsjedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću, koji u aktualnoj srbijanskoj vladi obnaša dužnosti zamjenika premijera i ministra unutarnjih poslova, u Skupštini Beograda u petak navečer je uručena nagrada “Najeuropljanin 2009” koja se tradicionalno dodjeljuje za doprinos u približavanju Srbije Europskoj uniji. Vijest možda ne bi bila vrijedna osobite pozornosti da Ivica Dačić nije od 1992. do 2000. godine bio glasnogovornik Socijalističke partije Srbije, stranke Slobodana Miloševića.
Dačić je nakon uručenja nagrade izjavio je da mu je mnogo lakše nego drugim političarima zato što se od njega “nešto ovako nije očekivalo” te da je sve što je uradio na planu europskih integracija fenomenalan uspjeh jer se o tome od njega nije ništa ni očekivalo.
“Dvije su reakcije na odluku da dobijem ovo visoko priznanje – jedan dieo naših (SPS) starih tvrdokornih birača za mene i onako smatra da sam izgubio kompas na političkoj sceni Srbije i da me ne mogu prepoznati i možda smatra da je ovo izdaja poliitke koju smo mi (SPS) ranije vodili”, a “drugi dio koji kritizira odluku jeste onaj dio populacije i javnog mnijenja koji misli da se mi (SPS) nismo dovoljno reformirali da bi zaslužio ovakvu nagradu”, rekao je Dačić. Ovi prvi misle da mu možda ovakva nagrada nije potrebna i da nam možda ni Europa nije potrebna, a drugi misle da je nisam zaslužio, nastavio je Dačić te zaključio: “I jedni i drugi pomalo žive u prošlošti – niti su svi oni koji su bili na vlasti prije 2000. bili antieuropljani i antieuropejci, niti su svi oni koji su došli na vlast poijsle 5. listopada (2000. godine) demokrati i europejci.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*