Nekoliko stotina Hrvata prosvjedovalo u Haagu

U Haagu je u subotu popodne održan prosvjedni skup pod nazivom “Pravda je izgubila ravnotežu” u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) na kojem stotine Hrvata iz zemlje i svijeta izrazili nezadovoljstvo prvostupanjskim presudama hrvatskim generalima i ocjenom Oluje kao “udruženog zločinačkog pothvata”.

Na središnjem gradskom trgu Pleinu okupilo se nekoliko stotina Hrvata, koji su doputovali iz Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Austrije i Švicarske. Skup je otvoren pjevanjem hrvatske himne, a na pozornici je osam praznih stolica na kojima su ispisana imena generala Ante Gotovine i Mladene Markača te šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se sudi na Haaškom sudu.

U Den Haag je doputovao i gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je predvodio molitvu i podravio okupljeno mnoštvo.

“Ovdje stojimo s osjećajem da nismo obranjeni, nego neopravdano, čak i nepravedno optuženi. Ne samo naši optuženici i osuđenici, nego i mi kao narod, osjećamo se osuđenim. Došli smo ovamo s boli u duši, prvenstveno zato što nisu na slobodi oni koji su zaslužni za našu slobodu i koji su obranili naše živote. Suosjećamo s njima, želimo se ovdje moliti za njih i s njima”, rekao je biskup Bogović.

Okupljeni prosvjednici nosili su mnoštvo hrvatskih zastava i transparenata, kojima izražavaju potporu osuđenim generalima te pjevaju domoljubne pjesme poput “Zovi, samo zovi” ili Thompsonove pjesme “Lijepa li si”.

Okupljeni su podigli i crvene kartone koje su simbolično pokazali Haaškom sudu. Poruke su ispisane na hrvatskom, engleskom, nizozemskom i njemačkom jeziku.

“General Gotovina je spasio 50 tisuća ljudi u Bihaću, a u Haagu je zbog jedne osobe osuđen na 24 godine zatvora”, “Gotovina je spriječio drugu Srebrenicu u BiH (Bihać)”, piše na dva transparenta na engleskom jeziku koje su prosvjednici nosili.

1 Comment

  1. Novi Svjetski poredak ima sotinski plan. Plan koji silom namecu narodima (pod okriljem Demokracija). Ta i takva demokracija bila je i u davna vremena, koje je stvarala Burzo/Aziska kultura. Danasnja Burzo/Azijska kultura ili moderna okupacija. Novi svjetski poredak sprovodi kompletnu okupaciju svjeta. Nacionalne Drzave se brisu a Nacije postaju proslost. Ujednjena Evropa. G-20, G-8. To suputevi novog svjetskog poretka. Za te nepostoje nevini ili zrtve za nji postoji samo ono sto su oni zacrtali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*