Nema kazne za šverc mrtvaca preko granice!?

Nadležne vlasti u Grudama tvrde da nemaju načina kako kazniti osobe upletene za šverc mrtvaca preko granice. Podsjetimo, Miju Grizelja (58), koji je 30. lipnja umro od zastoja srca na plaži u Baškom Polju kod Makarske, obitelj je “prošvercala” kao živog u autu preko državne granice s BiH u rodne Soviće, gdje je i pokopan.

Pokojnika, zamaskiranog s naočalama i kapom, prevezla preko granice na zadnjem sjedalu auta kako bi izbjegli kompliciranu proceduru prijenosa pokojnika preko granice, koja može trajati danima, i troškove prijevoza.

Kako piše Večernji list, PU splitsko-dalmatinska provodi kriminalističko istraživanje, s druge strane granice u Grudama tvrde da nemaju načina kako kazniti osobe upletene u ovaj bizaran slučaj.

“Nije nedopuštena trgovina robom jer je u pitanju osoba, nije trgovina ljudima jer mu je to otac, nije carinski prekršaj uvoza jer nije roba…” – tako su nabrajali granični policajci s obje strane granice.

Nije im bilo svejedno jer ih je znanac Ante Grizelj, sin prošvercanog pokojnoika, koji radi kao pomoćnik u jednom obližnjem grillu, nasamario. Kako pričaju, kada su mu javili o ocu u Baškom Polju kod Makarske, gdje već godinama odlaze na kupanje, on je sjeo u golf 2 i žurno im je rekao da je u pitanju “život ili smrt” pa su mu podigli rampu mimo reda.

“Odjurio je put mora, da bi se nakon tri sata vratio i opet ponovio da mu je slabo ocu, koji je i prije imao problema sa srcem. To mu je, naime, bio drugi infarkt. Imao je u rukama dokumente pa smo ga pustili. Otac je na glavi imao nekakvu maramu i naočale za vid, a pokraj njega je sjedila supruga. Koliko nam je sada poznato, ona se još u mrtvačnici na groblju u Makarskoj bunila i tražila da joj se suprug Mijo dostojanstveno preveze do rodnog joj mjesta Zmijavci kod Imotskog, ali se očito njezin glas nije čuo od bučnog i ljutitog sina, koji je vikao da mu je pogrebnik, inače njegov znanac, tražio 1000 kuna za prijevoz”, izjavili su granični policajci novinaru Večernjeg lista.

Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su da provede istraživanje te da će policija obaviti obavijesne razgovore s članovima Mijine obitelji, nadležnima u makarskoj mrtvačnici, a pregledat će i svu raspoloživu dokumentaciju.

Nije isključena kaznena odgovornost, no u policiji još ne mogu pouzdano reći hoće li biti prekršajna ili kaznena prijava. Utvrdit će i je li možda bilo propusta policije. U policiji su bili upoznati s tim da je taj dan, nakon što je županijska državna odvjetnica naložila je da se Mijino tijelo preda obitelji na ukop, jer na njemu nije bilo tragova nasilja, komunalno poduzeće iz Makarske preuzelo tijelo radi prijevoza u makarsku mrtvačnicu.

Navodno je pokojni Mijo Grizelj imao prebivalište i u Vinjanima Donjim, a rođen je u Sovićima.

Nakon istrage, policija će o slučaju izvijestiti javnost, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske. [Imotski.net]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*