Nema razloga za brigu: EU neće ponovno uvesti vize za BiH

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je da građani BiH se ne trebaju plašiti ponovnog uvođenja viza, navodeći da “BiH nije problem”, jer je trenutno smanjen broj građana koji traže azil u odnosu na razdoblje prije stupanja na snagu bezviznog režima.

– EU je zadovoljna sa BiH kada je riječ o poštovanju bezviznog režima jer nema masovnih pojava traženja azila, rekao je Ahmetović u srijedu na okruglom stolu pod nazivom “Liberalizacija viznog režima za građane BiH”, održanom u okviru kampanje Policijske misije EU (EUPM) i Agencija za provođenje zakona u BiH “Jači, brži, bolji”.

Prema njegovim riječima, postoji ideja da se dogovori neka vrsta “mini Schengena” za države zapadnog Balkana, o čemu će biti riječi i u bilateralnim razgovorima na narednom redovnom godišnjem sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja regiona u Ljubljani.

Tajnik u Ministarstvu sigurnosti BiH Bakir Dautbašić rekao je da je od uvođenja bezviznog režima za građane BiH do kraja proteklog tjedna njih 80 zatražilo azil u zemljama EU i Švicarskoj, ne računajući Njemačku iz koje još nema podataka.

On je naglasio da nadležne institucije u BiH pružaju maksimum kako bi se izbjegla mogućnost eventualnog vraćanja viznog režima.

Podsjećajući da je u BiH formiran monitoring tim za praćenje primjene bezviznog režima, koji se do sada sastao dva puta, Dautbašić je naveo da će naredni sastanak biti održan 21. ožujka do kada bi trebao biti pripremljen okvirni monitoring izvještaj.

Ravnatelj Službe za poslove sa stancima BiH Dragan Mektić rekao je da godišnje u BiH uđe i boravi oko 400.000 stranaca, od kojih 10.000 zatraži dugoročan boravak.

Prema njegovim riječima, Služba godišnje da više od 1.000 otkaza boravka strancima po raznim osnovama.

U Imigracijskom centru za strance u Istočnom Sarajevu prošle godine je bilo smješteno 312 osoba, od kojih je 298 udaljeno iz BiH.

Navodeći da su prošle godine po osnovi readmisije primljena 53 stranca, on je podsjetio da je nekoliko godina ranije taj broj bio 10.000 godišnje, ili po 1.000 mjesečno.

“Ovo pokazuje da se presijecaju ilegalne migracije. BiH ispunjava sve uvjete da se suprotstavi zloporabama ilegalnog boravka stranaca u BiH”, naglasio je Mektić.

Zamjenik ravnatelja Granične policije BiH Enes Gačanin rekao je da ne postoje indikatori zloporabe bezviznog režima, osim pojedinačnih slučajeva.

Prema njegovim riječima, 46 graničnih prijelaza posjeduje najsuvremeniju tehnologiju, nabavljeni su čitači biometrijskih putovnica i dostignuta je zavidna razina granične kontrole, ali ga treba i dalje unapređivati i usavršavati, kako bi na minimum bilo svedeno djelovanje organiziranih kriminalnih skupina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*