Nepoštivanje odluka institucija BiH vodilo bi u anarahiju

Nastavak nepoštivanja odluka institucija BiH o formiranju vlasti u Federaciji BiH uveo bi taj entitet u anarhiju i u tom bi slučaju odgovorni za takvo stanje morali doći na udar nadležnih policijskih i pravosudnih tijela jer ruše državu, stav je nekih pravnih eksperata povodom odluke lidera četiri stranke potpisnice Platforme, a koje su formirale vlast u Federaciji BiH, da ne prihvaćaju odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH po kojoj su upitne odluke od 17. siječnja temeljem kojih su, među ostalim, izabrani predsjednik i potpredsjednici F BiH.

Pravni ekspert i bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković izjavio je za banolučki “Glas Srpske” kako se u slučaju kada pojedinci odbiju povinovati odluci institucija može konstatirati da je nastupila anarhija u kojoj je sve dopušteno.

Prema njegovim riječima, nepoštivanjem odluke SIP-a već je načinjena nesaglediva šteta i urušene su državne institucije, a samim tim i država.

Bošković je naglasio da u svakoj normalnoj državi nadležne državne institucije moraju osigurati zaštitu integriteta i suvereniteta države i sačuvati dignitet Suda BiH i svih državnih institucija.

Pravni ekspert i nekadašnji sudac Ustavnog suda BiH Mato Tadić naglasio je da se odluke Suda BiH moraju poštovati i kako bi u suprotnom nadležna tužiteljstva morala reagirati.

– U slučaju takvog scenarija, odgovornost je na Tužiteljstvu BiH koje bi trebalo pokrenuti postupak i zatražiti od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da otvori istragu, rekao je Simić.

Odvjetnik Josip Muselimović ocijenio je kako je situacija u ovom slučaju veoma jednostavna.

“Ili će svi sudionici procesa izbora vlasti FBiH poštivati ​​odluke institucija ili će morati snositi posljedice. Kakve će posljedice biti zavisi od situacije, ali ovdje se radi o opasnim stvarima”, rekao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*