Nermin Nikšić i Jerko Lijanović su u sukobu interesa?

Protiv federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) i dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića (NSRB) Središnje izborno povjerenstvo jučer je pokrenulo postupke za utvrđivanje sukoba interesa, saznaje Oslobođenje.

I za Nikšića i Ivankovića Lijanovića postoje osnovi sumnje da su počinili zabranjene aktivnosti – sudjelovali u imenovanjima sa povezanim ličnostima.

Nikšić bi tako mogao doći u sukob interesa zbog brata Mirsada, koji je odlukom Vlade FBiH, a na čijem je čelu Nermin, imenovan za izvršnog direktora za upravljanje i održavanje Javnog preduzeća Autoceste FbiH, dok Ivankoviću Lijanoviću sukob interesa prijeti zbog sudjelovanja u imenovanju zeta Ivana Šakote na poziciju izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove JP Autoceste FBiH i predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Postupak za utvrđivanje sukoba interesa pokrenut je i protiv dvoje bivših savjetnika u federalnoj Vladi – Ivana Pandže i Olivije Grizelj – Perić.

Postoje osnovi sumnje da je Pandža prije zakonom propisanog roka od šest mjeseci, nakon što je prestao biti savjetnik za financijsko-pravna pitanja federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (dužnost je obavljao do 21. veljače 2012.), imenovan na funkciju u javnom preduzeću – v.d. direktora JP Ceste Mostar, čime je došlo do kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti FBiH.

Olivija Grizelj – Perić, nekadašnja savjetnicu za pravna pitanja federalnog ministra trgovine (dužnost obavljala do 6. travnja 2012.), je prije zakonskog roka od šest mjeseci imenovana za izvršnu direktoricu za pravne i opće poslove u JP Ceste Mostar.

Odlukom CIK-a BiH postupak za utvrđivanje sukoba interesa otvoren je i protiv poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ibre Omerbašića (mandat 2006 – 2010) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio zabranjene aktivnosti. Sumnja se da je kao poslanik u Parlamentu FBiH iskoristio položaj i uticao da privatno preduzeće Tešanjska vrela, čiji je inače suvlasnik, dobije kredit u Razvojnoj banci FBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*