Nerviraju ih azilanti: Neke članice EU-a tražit će ponovno uvođenje viza za balkanske zemlje

Izvjestiteljica Europskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju i europska parlamenatrka Tanja Fajon izjavila je u intervjuu za agenciju Anadolija da nakon što je u studenom ove godine podneseno ukupno 8849 zahtjeva za azil, od kojih je 1306 molbi iz Srbije, postoji realna opasnost da će naredne godine ponovno biti uvedene vize za građane Zapadnog Balkana.

Šest zemalja članica EU, podsjetimo, zatražilo je u listopadu da se, u slučaju zloupotrebe, državama Zapadnog Balkana ukine bezvizni režim koji podrazumijeva slobodu putovanja u zemlje Shengen zone. Predstavnici Europskog vijeća, Europske komisije (EK) i Europskog parlamenta (EP) nisu se uspjeli dogovoriti oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.

“Opasnost postoji. Očekuje se da će više građana tražiti azil. Mi u Europskom parlamentu (EP) raspravljamo, zajedno sa vladama zemalja EU, oko Uredbe mehanizma suspenzije bezviznog režima. To smo sada odgodili i spomenuti mezahizam nećemo usvojiti prije sljedeće godine. Kad taj mehanizam usvojimo, onda postoji velika mogućnost da će neke zemlje tražiti brzu suspenziju bezviznog režima. Posebno u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti slučaj u Njemačkoj gdje će se u proljeće 2013. godine održati parlamentarni izbori”, kazala je Fajon za Anadoliju.

Iz ovakvog stava Fajon proizlazi da je uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana gotovo izvjesno već početkom 2013. godine! Fajon, nadalje, dodaje da su alarmantne posljednje informacije o broju molbi za azil od strane građana sa Balkana. “Ja se nadam da će i vlasti, ali i svi građani, učiniti sve što je u njihovoj moći, te da neće kršiti pravila slobode kretanja”, ističe ona.

Kazala je da je početkom ovog tjedna održana sjednica Odbora stalnih predstavnika (COREPER), to jeste pomoćnog tijela Vijeća Europske unije, gdje se, također, raspravljalo o pitanju bezviznog režima.

“Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Jučer smo imali raspravu u Vijeću i odbačen je prijedlog Europskog parlamenta. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najvjerojatnije početi drugi krug pregovora u slijedećoj godini. Zavisi koliko će trajati cijeli taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rješenje, jer su naši stavovi različiti”, tvrdi Fajon u intervjuu za agenciju Anadolija.

Upitana da pojasni događaje na zasjedanju Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća Europske unije Fajon je naglasila da je na stolu bio prijedlog Europskog parlamenta za dogovor oko reciprociteta.

“To je isti dosje u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao prijedlog o pregovorima, a u ponedjeljak su na COREPER-u ambasadori EU to odbacili. Znači da ćemo nastaviti pregovore oko mehanizma za suspenziju sljedeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske kao predsjedavajuće EU”, otkriva Fajon. Podvukla je da je brojem azilanata najviše pogođena Njemačka.

“Njemačka je usvojila odluku da su svi azilanti u istoj proceduri kao građani Njemačke, koji su bez posla. To znači da ti azilanti mogu ostati u Njemačkoj duže vremena i dobiti određeni novac koji nije mali. Zato sve više ljudi dolazi u Njemačku. To je danas veliki problem. Njemačka najviše traži da se usvoji mehanizam za suspenziju bezviznog režima”, naglasila je Fajon.

Na pitanje koje zemlje bi najprije mogle izgubiti bezvizni režim, Fajon nije precizno odgovorila, ali ukazuje na činjenice.

“Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u posljednje vrijeme i Bosne i Hercegovine. Cijelo vrijeme najveći problem je sa pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osjetljiva situacija koju moramo rješavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Bruxellesom. Vlade na Balkanu čine sve što se od njih i očekuje”, smatra Fajon.

Ponovno je kolege u Parlamentu EU upozorila na posljedice ponovnog uvođenja viza za zemlje Zapadnog Balkana. “Bezvizni režim je bio veliki korak za sve građane, osobito za mlade generacije, pokazatelj da se otvaraju vrata EU. Tada možemo razgovarati o europskoj perspektivi. Ako idemo u izolaciju, u zatvaranje granica, bojim se da bi to bila velika opasnost. Ne samo za regiju, već cijelu Europu. Jer sloboda kretanja je temeljno ljudsko pravo svakog građanina Europe”, poručila je Fajon.

Fajon je komentirala aktualnu političku krizu u Bosni i Hercegovini. “Žao mi je zbog svih ovih dešavanja u BiH. BiH je izgubila puno od kredibiliteta, puno je izgubila vremena i na putu ka EU. To je šteta za građane. Građani su u situaciji da nemaju pravog izlaza. Zbog toga mogu samo reći da želim da i BiH ima političke elite koji su odgovorne prema svim građanima i da rade sve u korist svoje zemlje”, zaključila je Fajon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*