Neslavni rekord: Hrvatski građani čak 160 dana u godini rade za državu

Cijela je Europa povećavala poreze, no Hrvatska korak brže, a od svih ministra u Vladi jedino ministar poljoprivrede Tihomira Jakovine zagovara ideju da se snizi PDV na hranu.

Tihomira Jakovine je izjavio da bi se problem suše i poskupljenja hrane mogao ublažiti smanjenjem PDV-a, no ostao je osamljen u tom stavu, a Vladine projekcije zasad spominju tek neznatno smanjenje zdravstvenog doprinosa od iduće godine, dok se, kad su ostali porezi u pitanju, radi na njihovom povećanju, piše Večernji list.

Hrvatski PDV je među najvećim u Europi, a priprema se i oporezivanje imovine, koje samo zbog nesređenih katastarskih knjiga neće krenuti od 2013. godine.

Nakon što je u poreznu obavezu građana uvrstio i visok fiskalni deficit, Adriatic institut je izračunao da hrvatski građani čak 160 dana u godini rade za državu, sve do sredine lipnja. Amerikanci svoj dug državi isplate do sredine travnja, a Britanci do sredine svibnja. Većina europskih zemalja uđe u početak lipnja, ali jedno je pitanje koliko se poreza plaća, a drugo pak što se za to zauzvrat dobije.

“Sve što se zbiva vodi prema padu kreditnog rejtinga, što je put u katastrofu jer je posljedica još barem sto tisuća nezaposlenih na burzi rada”, izjavio je za Večernji list porezni stručnjak Guste Santini.