Neslavni rekord: Mladi čine polovinu broja nezaposlenih u BiH

U posljednjih deset godina broj nezaposlenih u Federaciji BiH povećao se za više od 90 tisuća, a od 368.922 nezaposlene osobe u Federaciji BiH gotovo polovica prvi put traži zaposlenje.

Institut za razvoj mladih KULT prenosi tekst kolumne Rusmira Pobrića pisane povodom zabrinjavajućeg postotka nezaposlenih mladih i diskriminacije s kojom se susreću tijekom traženja prvog zaposlenja.

“Kako su prenijeli mediji prošle godine, hrvatska stopa nezaposlenosti mladih približila se 40 posto te je prema podacima Eurostata druga najveća stopa nezaposlenosti mladih u Europi. Ispred naših susjeda samo je Španjolska. Međutim, Španjolskoj baš i nije bilo teško osvojiti ovu ‘laskavu titulu prvaka’ jer je izostalo sudjelovanje prave konkurencije, istinskog prvaka u nezapošljavanju mladih, Bosne i Hercegovine. Nazaposlenost mladih u BiH odavno je premašila 50 posto”, stoji u tekstu kolumne.

Autor među ostalim navodi da je alarmantno kada vlasti krše zakone, a posluh očekuju od građana. Sve što je vezano za mlade, općenito, vlasti ne smatraju ozbiljnim, pa tako ni zakone o mladima, što pokazuju ne provodeći ih.

Dugoročno, nezaposleni mladi postaju siromašni, a siromaštvo je glavni uzrok njihove pasivnosti i društvene isključenosti.

Uzrokovana pasivnost mladih dovodi do toga da naše društvo dobiva dugoročno neupotrebljive generacije, koje neće moći pokretati pozitivne promjene, koji neće moći sudjelovati u razvoju gospodarstva, koji neće moći zasnovati obitelji, koji se neće posvećivati cjeloživotnom učenju i konstantnom usavršavanju.

U našoj zemlji izostaju ozbiljni programi zapošljavanja mladih. Kada izostaju programi, normalno je da izostaju i proračunska sredstva za tu svrhu jer nema osnova za njihovo planiranje.

Autor kolumne ukazuje i na to da se prilikom apliciranja za posao od mladih traži radno iskustvo koje oni nigdje ne mogu steći: obrazovni sustav ne nudi praksu, a pripravnički staž rijetki dobiju priliku obaviti. Dobrovoljni volonterski rad ne priznaje im se kao radno iskustvo.

Novi zakon o radu u Federaciji, čije se usvajanje uskoro očekuje, trebao bi ispraviti ovu nelogičnost i preimenovati volontiranje u besplatan pripravnički rad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*