Netanjahuov oštar govor protumačen kao najava rata protiv Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u govoru pred američkim židovskim lobijem, Američko-izraelskom vijeću za odnose s javnošću (AIPAC), u Washingtonu da njegova zemlja neće živjeti pod prijetnjom od uništenja.

“Nitko od nas ne može dopustiti dulje čekanje. Kao izraelski premijer, nikada neću dopustiti da moj narod živi pod prijetnjom uništenja”, rekao je Netanyahu. “Čekali smo da vidimo što će postići diplomacija, čekali smo da vidimo kako će djelovati sankcije. Ne možemo si priuštiti da čekamo predugo”, istaknuo je izraelski premijer.

Te su riječi odjeknule u Izraelu gdje analitičari, komentatori i bivši vojni dužnosnici ocjenjuju kako se zaoštrio ton prema Iranu, koji je otvoreno pozvao na uništenje Izraela.

“Pištolj ne samo da je napunjen, nego je spušten osigurač”, rekao je Izraelskom radiju Uzi Dayan, bivši general i savjetnik za nacionalnu sigurnosti.

Netanyahu boravi u službenom posjetu SAD-u, tijekom kojega se jučer sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Prema neslužbenim izvorima, iza zatvorenih vrata Netanyahu je potvrdio Obami da Izrael razmišlja o donošenju odluke o napadu na iranske nuklearne pogone, inzistirajući na svom pravu na uporabu vojne sile.

S druge strane, izostala je Obamina oštrija retorika prema Teheranu uz ponovljen zahtjev za suzdržanošću Izraela. “Pritisak na Iran raste, no vremena je sve manje”, rekao je Netanyahu Obami tijekom razgovora. Promatrači ocjenjuju taj sastanak jednim od najznačajnijih u odnosima dviju zemalja posljednjih godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*