Nevjerojatan plan: Zagrebački holding će svoje tramvaje najprije prodati, a onda ih ponovo “nabaviti” na lizing

Zagrebački holding, u okviru kojega posluje i zagrebački električni tramvaj – ZET, raspisao je javnu nabavu za leasing ukupno 44 niskopodna tramvaja. Nabava je podijeljena u tri različita postupka, a ukupna vrijednost nabave je 111,3 milijuna eura, odnosno 835 milijuna kuna.

Ne bi u tome bilo ništa osobito zanimljiva da Holding, odnosno ZET, ne prodaje pa ponovo otkupljuje tramvaje koji su već u njihovom vlasništvu. Naime, kako piše portal Index.hr, s najboljim ponuđačem u sva tri natječaja najprije će se sklopiti ugovor o kupoprodaji pa zatim ugovor o leasingu.

Novac koji će Holding utržiti od prodaje tramvaja iskoristit će se za kupovinu 15 mini autobusa, 60 autobusa na plinski pogon, 74 klasična autobusa na dizelski pogon i 65 zglobnih autobusa na dizelski pogon. No, to ne znači da će se na zagrebačkim ulicama pojaviti novi autobusi.

Naime, autobusi koje će Holding otkupiti novcem od prodaje tramvaja već su u pogonu, ali nisu u vlasništvu Holdinga već su 2008. godine također nabavljeni na leasing, putem javne nabave.

Dakle, Holding prodaje svoje tramvaje, koje će zatim ponovo uzeti na leasing, kako bi mogao otkupiti autobuse koji su na leasing nabavljeni prije nekoliko godina.

3 Comments

 1. Molim vas nemojte vise prenositi lazi i neistine sa zutila index.hr
  Bolje je nikakva nova vijest nego njihove bljuvotine.

 2. @gerko – Nisam neki zaljubljenik u Index.hr, ali ne vidim sto bi u ovoj vijesti bilo zuto? Prije nego sto se na nekog tako obrusite trebali bi provjeriti kako stvari stoje. Da ste se potrudili, vidjeli bi da nije Index jedini koji o tome pise, ali i da je Holding dodista raspisao natjecaj za nabavu niskopodnih tramvaja (mozete ga vidjeti na web adresi http://www.zgh.hr/default.aspx?id=134) premda se do sada tvrdilo da su svi tramvaji vlasnistvo ZET-a, odnosno Holdinga.

  • Pejo, neradi se o tome da vijest nije tocna, nego o nacinu pljuvanja indexa po svemu, bez da se ide u detalje i citaocu objasni zasto ce ZG Holding to napraviti.
   Nije Zagreb prvi grad koji to radi, i Bec je to isto napravio i mnoge druge metropole.
   Indexu je samo bitno staviti naslov da privuce citatelje, to nema veze sa ozbiljnim novinarstvom
   i informiranjem citatelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*