New York Times: Bez pritiska na Srbiju, Mladić neće biti uhićen

Ratko Mladić, koga sada skriva šačica lojalnih suradnika, “zreo” je da bude uhvaćen, ali ublažavanje stavova više europskih država, koje sada navode da njegovo uhićenje ne treba biti preduvjet za prijem Srbije u Europsku uniju, nameće pitanje hoće li se on i kada suočiti s pravdom, piše danas “The New York Times”.

Zaštitnici u Srbiji

List u dugom tekstu pod naslovom “Zaštitnici u Srbiji blokiraju potragu za osumnjičenim za ratne zločine” piše da je Mladić tijekom godina, kako se europski pritisak za uhićenje intenzivirao, a zatim smanjivao, dobivao “ključnu i malo poznatu pomoć srpske vojske i nekoliko bivših vlada”.

– Po svim ocjenama, jedna od najefikasnijih tačaka pritiska bilo je odbijanje razmatanja članstva Srbije u EU dok ne izruči Mladića. Ali, dok se Europa bori s tom dilemom, vrijeme je izgleda učinilo svoje. Životnost užasa ratnih zločina smanjena je izvan Balkana. Mladić je sve stariji i, prema izjavama mnogih, sve bolesniji i izoliraniji, vjerojatno se krećući od jednog do drugog jednoličnog stana na Novom Beogradu – piše “New York Times”.

U tekstu se ističe da je prozapadna vlada predsjednika Srbije Borisa Tadića obećala uhićenje Mladića.

– Uzevši u obzir sve to, postoje snažni nagovještaji da, kada se šefovi diplomacija EU, u ponedjeljak, sastanu u Luxemburgu, jezičak vage bi se mogao udaljiti od zahtjeva za hitno uhićenje, odnosno, mogao bi početi proces pristupanja EU, za koji će biti potrebne godine – navodi se dalje u tekstu.

Europska budućnost Srbije i bez uhićenja Mladića?

List podsjeća na nedavne izjave najviših dužnosnika europskih država, kao i državne tajnice SAD Hillary Clinton, u kojima se ohrabruje europska budućnost Srbije.

– Ali neki visoki europski dužnosnici i skupine za zaštitu ljudskih prava ne posustaju u vjerovanju da bi kompromis oko Mladića podrivao međunarodno pravo i doprinio moralnom porazu – ocjenjuje se u tekstu.

List navodi najnovije izjave glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza da uhićenje mora biti prvi prioritet i primjećuje da je Brammertz posljednjih dana “na užasavanje nekih europskih zvaničnika” tražio još agresivniji pristup prema službenom Beogradu. Iako je EU 2006. godine blokirala razgovore sa Srbijom jer nije uhitila Mladića, nizozemski diplomati priznaju da su sada usamljeni u zahtjevu da to ostane preduvjet.

“The New York Times” podsjeća na Tadićeve riječi da Vlada Srbije čini apsolutno sve što je u njezinoj moći da locira i uhvati Mladića, ali dodaje da, “s obzirom na prošlost, mnogi analitičari u Srbiji i šire ostaju skeptični”.

Američki dnevnik navodi da istražitelji i prijatelji Mladića kažu da je sada mreža njegovih pomagača pala na jednu do dvije osobe, duboko lojalne suradnike, vjerojatno sa vezama iz bivše JNA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*