New York Times tvrdi: Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim oružjem

sirija-pobunjeniciSirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim oružjem, objavio je The New York Times. Američki list tvrdi da je Saudijska Arabija financirala veliku kupnju pješačkog oružja iz Hrvatske, koje su potom koristili u borbi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

Informaciju da pobunjenici imaju oružje koje potječe iz Hrvatske već je ranije objavio zagrebački Jutarnji list, no predsjednik sirijkih pobunjenika u Zagrebu ustvrdio je je riječ o obavještajnoj podvali sirijskog režima.

Oružje je stiglo u Siriju još u prosincu putem pošiljke preko Jordana, piše New York times, ističući da je ta pošiljka znak da nekoliko vlada pomaže pobunjenicima u Siriji.

Hrvatska Ministarstvo vanjskih poslova negiralo je bilo kakve pošiljke takvog sadržaja. “Nismo ih opskrbljivali oružjem”, rekla je za New York Times, glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova Danijela Barišić.

Jutarnji list je ranije pisao kako je u posljednih nekoliko mjeseci zabilježen neubičajno velik broj slijetanja jordanskih transportnih zrakoplova na zagrebački Pleso. Riječ je o Iljušinima 76 u vlasništvu tvrtke Jordanian International Air Cargo.

Prema dostupnim informacijama, veliki transportni avioni na Pleso su sletjeli 14. i 23. prosinca 2012. te 6. siječnja i 18. veljače ove godine. Nema službenih podataka što je u avionima prevoženo.

Kako prenosi New York Times, moguće je da su Sjedinjene Države, hrvatski glavni politički i vojni saveznik, vrlo vjerojatno posrednik u tom procesu.

“Ne mogu zamisliti da su veće količine oružja otišle iz zemlje, a da država to nije sankcionirala. Ne kažem da nije nemoguće, ali je jako malo vjerojatno”, izjavio je vojni analitičar Igor Tabak, vojni analitičar te dodao kako nakon razdoblja kada su bivše zemlje Jugoslavije prodavale oružje iz rata na crnim tržištima, Hrvatska sada ulazi u Europsku uniju i čvrsto se pridržava međunarodnih prava o transferu oružja, piše New York Times.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*