Ni jedna zemlja nije gore od Hrvatske dočekana u EU

Moram reći da kada bih u ovome trenutku bio Hrvat, da bih bio protiv Europljana i EU, odnosno protiv njihovih čelnika, te bih bio u iskušenju da im nakon toliko neumjesnosti, bezobrazluka i aljkavosti svima kažem da prošetaju.

Zapravo, kako smo ih dočekali i kakav blistavi horizont im predlažemo? Možemo se kladiti da nijedna zemlja nije imala općenito lošiji doček u europsku zajednicu od ove – unatoč tome što je udovoljila svim kriterijima i etapama pristupnog procesa koji je bio beskonačan, pretjeran i ponižavajući. Napisao je to François de Bernard, voditelj GERM-a, studijske i istraživačke skupine o mondijalizaciji za francuski Le Monde, prenosi Večernji list.

Autor je u svome tekstu iznio kritiku i na račun francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya koji se nije pojavio na potpisivanju pristupnog ugovora RH i EU te što je pristupanje Hrvatske bačeno u zadnji plan summita koji je bio posvećen krizi u Uniji.

De Bernard je također napomenuo da je Hrvatska zemlja prepuna talenata, te autentično demokratska zemlja, koja je dokazala da je sposobna prebroditi vlastitu krizu ne čekajući ostale. Dodao je i da sada europski čelnici moraju dočekati s dostojanstvom, poštivanjem i povjerenjem hrvatske građane koji zaslužuju biti pridruženi europskim poslovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*