Ni među mirotvorcima nema mira: Bivši savjetnik visokog predstavnika tužio OHR

ohr-zgrada-ohr-191Američki državljanin Anthony Sarkis, bivši savjetnik visokog međunarodnog predstavnika Paddya Ashdowna, uspio je tužiti svoj bivši ured tražeći isplatu odštete radi otkaza koji je dobio, no nakon dva sudska postupka njegova žalba je odbijena, piše današnji Večernji list.

Po Sarkisovim navodima, OHR mu je nudio nagodbu od 18 milijuna dolara kako bi obustavio postupak. List piše kako su iz OHR odbili komentirati ovaj slučaj ne smatrajući ga ozbiljnim. “Moja glavna potraživanja od OHR-a bila su vezana uz klevete, odmazdu, prestanak radnog odnosa i raskid ugovora”, rekao je Sarkis za Večernji list.

Sarkisov je slučaj, po nekim tumačenjima, otvorio ili naznačio ozbiljnu mogućnost postojanja, makar i teorijskih, izgleda za podnošenje žalbi i vođenje sudskih postupaka protiv dužnosnika OHR-a, o čemu je svoju zabrinutost iskazao i bivši američki veleposlanik u BiH Charles English.

U međuvremenu je i američki predsjednik Barack Obama, odnosno Kongres uveo, makar kada je u pitanju SAD, imunitet za dužnosnike OHR-a u BiH i misije na Kosovu kako se protiv njih ne bi vodili postupci u često vrlo prijepornim odlukama koje su predstavljale izravno kršenje ljudskih prava, piše Večeranji list.

List piše kako je veleposlanik English upozoravao i na to da su prijetnje oko tužbi protiv bivšega visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha upućivali i bivši vlasnici Hercegovačke banke, a i sam lider RS Milorad Dodik je već poduzeo korake kako bi se vodio postupak protiv Paddya Ashdowna. Međutim, za sada ni jedna tužba nije urodila plodom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*