Nije realno da BiH dobije novu vlast prije rujna

Prije rujna nije realno očekivati uspostavu Vijeća ministara BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta održanog u srijedu navečer s čelnicima SDP-a BiH i SDA, prenosi Hina.

– Nije realno očekivati da imamo novo vijeće ministara do rujna. Istini za volju, očekivao sam da možda imamo snage za iskorak, ali to se nije dogodilo, rekao je Čović nakon susreta s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.

On je ipak ocijenio, kako prenose mediji, da je počelo zatopljivanje odnosa tih stranaka koje su se dogovorile zajednički uspostaviti vlast u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku.

U srijedu je, prije ljetne stanke, posljednji put zasjedao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH koji treba potvrditi mandatara, a poslije i novi sastav Vijeća ministara BiH.

Čović je dodao kako će unatoč godišnjem odmoru politički predstavnici proširiti razgovore na druge stranke, prije svega s čelnicima HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i SNSD-a Miloradom Dodikom, kako bi se lakše postigao dogovor o Vijeću ministara BiH koje nije uspostavljeno skoro deset mjeseci nakon izbora u BiH.

Prema riječima prvog čovjeka HDZ-a BiH, tri su se stranke dogovorile oko uspostave vlada u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

»U županijama smo napravili iskorak koji sada omogućuje da naši ljudi dovrše taj posao čime bi se otopili odnosi između ovih stranaka«, istaknuo je Čović.

Stranke okupljene oko SDP-a uspostavile su vlast u Federaciji BiH i Srednjobosanskoj županiji iz koje su isključena dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata.

Nakon ocjene visokog predstavnika Valentina Inzka da je nelegalna vladu koja je uspostavljena u Srednjoj Bosni jer su Hrvati uložili veto, u srijedu su se na svoja mjesta vratili ministri iz prijašnjeg saziva iz HDZ-a BiH i SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*