Nikola Petrović Njegoš traži ispriku od Karađorđevića

Princ Nikola Petrović, praunuk crnogorskog kralja Nikole, zatražio je od srpske i jugoslavenske dinastije Karađorđevića za nedostojno ponašanje svojih predaka javno ispričaju Petrovićima.

“Uvijek sam smatrao da bi javna isprika Karađorđevića dinastiji Petrović Njegoš za nedostojno ponašanje njihovih predaka prema našoj porodici 1918. godine, bila jedna časna gesta s njihove strane”, izjavio je princ Nikola Petrović za današnje podgoričke “Vijesti”.
Po njegovom mišljenju, takav bi potez Karađorđevića “omogućio jedno historijsko pomirenje”. Princ Nikola je kazao da sa Karađorđevićima nema gotovo nikakve odnose i da je samo davno nakratko sreo nekoliko članova te dinastije.

Nikola Petrović je po zanimanju arhitekta, živi u Parizu. Poručio da neće sudjelovati u proslavama povodom stote godišnjice proglašenja Crne Gore za kraljevinu, koje se pripremaju za kraj ovog ljeta, ako ne bude riješeno “pitanje moralne rehabilitacije” dinastije i ako “pitanje restitucije dobara ne bude našlo jedan pravedan odgovor”. Istaknuo je kako nije na njemu da on kaže šta bi htio od imovine svojih predaka, već da službena Crna Gora treba predložiti “časno i pravedno kompromisno rješenje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*