Nikolić ipak dao mandat Dačiću, Tadić ide u oporbu

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dao je mandat za sastavljanje vlade čelniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću nakon razgovora u kojem je on to zatražio. Dačić je uspio osigurati potrebnu potporu 126 zastupnika od 250 u srbijanskoj skupštini te je tako Srbija 54 dana nakon parlamentarnih izbora obila novog mandatara.

Nikolić je to potvrdio u obraćanju novinarima tijekom pauze u sastanku s Dačićem, ustvrdivši kako ga je koalicija oko SPS-a uvjerila da su okupili parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade.

U toj će vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega biti i Srpska napredna stranka (SNS), kojom je donedavno predsjedao Nikolić i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, a poslije bi se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke, rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić, kada je postao srbijanski predsjednik, podnio je ostavku na funkciju predsjednika SNS-a jer, kako je rekao, želi biti predsjednik svih građana Srbije.

Srbijanski predsjednik od nove vlade očekuje da građanima omogući posao te da se Srbija približi Europskoj uniji.

Ako Dačić uspije sastaviti vladu, odnosno osigurati skupštinsku većinu koja će poduprijeti njegov kabinet, Demokratska stranka donedavnog srbijanskog predsjednika Bosrisa Tadića otići će u oporbu.
Zadnjih dana postojale su spekulacije o tome da bi Dačić mogao prekršiti koalicioni sporazum koji je sa Tadićevim DS-om postigao između dva kruga predsjedničkih izbora, potvrda te informacije stigla je sinoć, a sada je ona i formalno potvrđena.

Ivica Dačić je u posljednje vrijeme potakao brojne komentare o budućnosti Srbije, neki su ga pri tome nazvali “Malim Slobom”, tvrdeći da mu se ne smije dopustiti da preuzme glavnu ulogu u srbijanskoj politici. Sada, nakon što je dobio mandat, konstatira se kako je Dačiću, nekadašnjem bliskom suradniku Slobodana Miloševića, Boris Tadić pomogao da se vrati na političku scenu Srbije, a on je Tadića otjerao u opoziciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*