Nikolić se obrušio na Hrvate: To je narod na pogrešnu putu, strijeljali bi one koji kažu da su počinili zločin

Nakon što je prije nekoliko dana general Ante Gotovina u srpskom tjedniku Kurir pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku, nije trebalo dugo čekati odgovor. I to od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

“To je cinično! Što hoće? Da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se kazati – to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda – u srpskom i u hrvatskom. Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša je vlada uhitila Mladića i odvela ga u Haag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u Oluji strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnu putu, narod koji bi sada možda strijeljao svoje pojedince koji mu kažu – stanite, ljudi, pa to je bio zločin”,  rekao je Nikolić za Kurir.

Na pitanje kako će se to odraziti na Srbiju, Nikolić je odgovorio da se moraju tražiti načini kako s “tom državom”surađivati na ekonomskom i drugim planovima od zajedničkog interesa.

“Ali očito da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno  surađivati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?”, rekao je Nikolić te prisnažio kako ga nije briga što će biti optužen za teške riječi: “Neka me optuže! Uvijek ću biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno.”

Prijedlog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o nagodbi i povlačenju tužbe pred Međunarodnim sudom Nikolić je, pak, komentirao sljedećim riječima: “Mislim da će sud odbaciti i jednu i drugu tužbu. Dobro je što smo odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tužbu malo potkrijepio. Nije u redu to što EU nije htio opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njezin ulazak u Uniju. I sad će svi ponovno skočiti na mene. I neka skoče. Ali Srbija je uređena država barem kao polovina novih članica EU-a i spremna je biti u Uniji. To što nismo otpočeli pregovore znak je da nas čeka neki novi uvjet. Kosovo.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*