Nikolić se pomirio s gubitkom Kosova: “Nikada neću biti predsjednik u Prištini”

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio da više nikada neće biti predsjednik u Prištini i da treba vidjeti do kojih granica Srbija može stajati na Kosovu.

On je istakao je da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mjere privremene institucije na Kosovu mogu obavljati vlast, i koje su granice iza kojih država može stajati.

“Mislim da više nikada neću biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici”, poručio je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome “što je Kosovo” i kako će se država ponašati prema Kosovu i kako će reagirati ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da provesti svoje nadležnosti na teritoriju cijele pokrajine.

Nikolić je dodao da treba vidjeti i u kojem obliku prema prištinskim institucijama mogu biti Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Srbi većina, četiri općine na sjeveru , i što Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uvjetima sudjeluje, a pod kojima ne.

Treba utvrditi, kako je dodao “da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i pozicije, jer tek tada možemo biti snažni”.

Upitan da li postoje novi uvjeti vezani za Kosovu Nikolić je kazao da se ne moraju očekivati novi uvjeti kada postoje stalno u zraku želje da Srbija uspostavi dobre odnose sa susjednom državom Kosovom.

“Dalje od toga ne moraju ništa da nam crtaju niti govore”, podvukao je on. Želja onih koji su priznali nezavisnost je da ta nezavisnost bude potpuna, ukazao je Nikolić, dodajući da je “želja nas koji to ne prihvaćamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari”.

“Ako budemo ostali kilometrima udaljeni jedni od drugih, a pregovaramo, od tih razgovora neće biti ništa”, ocijenio je on dodajući da je bitno da se sjedne za stol i pokuša približiti stavove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*