Nikolić u UN-u: Srbija nikada neće priznati Kosovo

Srbija ni pod kojim uvjetima nije spremna priznati neovisnost Kosova, izjavio je u utorak na zasjedanju opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić , prenijeli su srbijanski mediji.

Srbija je privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca i zauzima se za izravne pregovore na najvišoj političkoj razini, ali nije spremna priznati Kosovo , rekao je Nikolić.

“Dopustite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uvjetima neće priznati, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije”, izjavio je srbijanski predsjednik.

Dodao je da Srbija u nastavak pregovora s Kosovom “ulazi potpuno spremna da pridonese boljem životu svih građana Kosova, u demokratskim i sigurnim uvjetima”, ali “neće pregovarati o provedbi neovisnosti” Kosova, koje je nazvao “takozvanom državom”.

“Tome je došao kraj, premda stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se nas o tome ništa ne pita”, rekao je Nikolić.

On smatra i da se pitanje Kosova može riješiti na miran način. Srbija će, obećao je, ispuniti sve obveze što ih je do sada preuzela.

Požalio se međutim da su dosadašnji pregovori s Kosovom bili ispunjavanje želja albanske strane i popuštanje srbijanskog vodstva.

“Imamo snažnu želju da se razgovori nastave u dobroj volji i dobroj namjeri, imajući u vidu, uz ostalo, i činjenicu da je važno održati dinamiku europskih integracija Srbije i zapadnog Balkana, kako bi se dugoročno osigurali napredak i stabilnost čitavog područja. Srbija nudi konkretan prijedlog, izravne pregovore na najvišoj političkoj razini”, poručio je srbijanski predsjednik.

Ustvrdio je da se dogovor između Srbije i Kosova može postići samo konsenzusom, ali je i dodao da se na dijelu srpskog teritorija krši povelja Ujedinjenih naroda, te da je proglašenje kosovske neovisnosti “opasan presedan” i dugoročna prijetnja stabilnosti toga područja.

U ponedjeljak je predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović izjavio da će o planu za pregovore o Kosovu biti riječi tek kad se Nikolić vrati iz New Yorka.

Stefanović je u jednoj televizijskoj emisiji istaknu da, ukoliko Nikoliću šefica europske diplomacije Catherine Ashton ponudi da potpiše sporazum o dobrosusjedskim odnosima s Kosovom, “on (Nikolić) to ne može učiniti, budući bi to bilo de facto priznanje nezavisnosti Kosova”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*