Nikolićev savjetnik izjavio: Hrvati su kleptomani, nastali su na atisrpstvu

Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović izjavio je za banjalučke Nezavisne novine da je kod ‘prisvajanja ćirilice’ u Hrvatskoj riječ o višestoljetnoj kleptomaniji, koja je prisutna u dijelu hrvatske javnosti, hrvatskih vlasti i ustanova u kulturi, prenosi portal Nezavisne.com.

“Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt”, rekao je Pavlović.

Pavlovićev ispad samo je još jedna u nizu nepotrebnih uvreda iz Beograda na račun Hrvatske, nakon čega će se opet čuditi zašto nitko iz Zagreba ne želi imati posla s vlašću koja je stasala u krilu Šešeljevih radikala.

U Beogradu su izrazito negativno primili održavanje okruglog stola u organizaciji HAZU-a na temu “Hrvatska ćirilična baština”.

Pavlović je, kako pišu Nezavisne novine, ocijenio da se protiv toga ne može mnogo učiniti, jer, kako se izrazio, “njihova kleptomanija pripada jednom mentalitetu i oni će stalno uzimati tuđe upaljače i čaše sa stola”.

“Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpske i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički podrijetlo iz vinčanske kulture, a da će ovi ukrasti, krast će – ni prvo ni zadnje”, upozorio je Pavlović.

Rekao je da se ne bi začudio ni da sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući u vidu proglašavanje Ruđera Boškovića za Hrvata ili pokušaj “nekih stanovnika Hrvatske da stave Nikolu Teslu među Hrvate, zaboravljajući da su u kolovozu 1941. ustaše poklale kompletno selo Smiljan i cijelu obitelj Tesla”.

Neobično je da kolju svoje, sarkastičan je Pavlović kojemu očito nije problem cijeli hrvatski narod optužiti da su bili ustaše. Govoreći o pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve, Pavlović je rekao da je pojam “hrvatsko pravoslavlje” paradoksalan, ali da se ne bi začudio kada bi bili uvedeni pojmovi “muška žena”, “obučena golotinja” ili “bikini iz 16 dijelova”.

Prema ovom srpskom “stručnjaku”, Dubrovniku je “jučer prije podne ušao u sastav Hrvatske”, na zemaljskim izborima za Sabor dalmatinski samo su se dva stanovnika Dubrovnika, jedan fratar i jedan obućar, izjasnila kao Hrvati.

“Što treba raditi – pozvati povjesničare, lingviste koji bi povijesno relevantno osvijetlili tko su zapravo Marin Držić, Ivan Gundulić, što su govorili, što se pisalo, ali to neće umanjiti njihovu kleptomaniju”, zaključio je Pavlović.

Kako pišu Nezavisne novine, najnoviji je primjer prisvajanja ćirilice spomenik ćirilici u Širokom Brijegu, gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić isklesao u kamenu ćirilična slova, objašnjavajući da je riječ o slovima iz staroga hrvatskog pisma iz 15. stoljeća.

1 Comment

  1. Kako se Čović potpisivao ćirilicom Široki je donio odluku da ćirilicu proglasi Hrvatskim pismom.Kako je Čović bio Jugosloven vrijeme je da se ukinu Hrvati a uvedu Jugosloveni.Tako da “Vođa” nema grijeha iz mladosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*