Nikšić i napustilo sjednicu Vlade, ministri iz SDA, HSP-a i NSRB-a mu srezali ovlasti

nermin-niksic2Ministri Vlade FBiH iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na čelu s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, napustili su današnju sjednicu Federalne vlade.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su ministri iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, preglasavanjem, promijenili Poslovnik o radu Vlade FBiH te otvorili mogućnost da sjednicu Vlade FBiH zakažu i dopredsjednici Vlade. Također, ograničene su ovlasti premijera FBiH.

“Na Vladi FBiH danas je demonstrirana bahatost u režiji dopremijera Jerke Lijanovića podržana od ministara iz SDA i HSP-a. Oni su prvo preglasavanjem usvojili dopunu dnevnog reda, a onda, na isti način i dopune Poslovnika, čime su prekršili zakon”, kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare premijer FBiH Nermin Nikšić.

Pojasnio je da su na ovaj način derogirane ovlasti premijera FBiH, zbog čega su upozoreni i od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.

“Ovo je svojevrsni puč u FBiH i mislim da je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju na sebe preuzeti odgovornost. Nemam namjeru do daljnjeg sazivati sjednicu”, kazao je Nikšić.

Sve ovo će, dodao je Nikšić, dodatno zakomplicirati situaciju u FBiH.

“Netko će morati reagirati, bilo pravosudni organi ili visoki predstavnik. Mi ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje kako bismo zaštitili instituciju premijera jer ovdje nije riječ o meni, već o svim ostalim premijerima koji će doći”, rekao je Nikšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*