Nikšić: Ne možemo preživjeti bez pomoći MMF-a

Vlasti Federacije BiH spremne su za razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji se najavljuju za 16. svibnja, a za Federaciju BiH prijeko je potrebno da se obnovi kreditni aranžman, rekao je u intervjuu za današnji Dnevni avaz federalni premijer Nermin Nikšić.

“Ovu godinu nekako bismo i mogli preživjeti bez MMF-a, ali ne i sljedeću, i to zbog 350 milijuna KM dugovanja. Zbog toga je vrlo bitno da se svi subjekti u BiH pripreme i naprave jednu platformu i da krenemo u ispunjavanje onih uvjeta koji su nužni za novi kredit”, kazao je Nikšić.

Federalni premijer je rekao da su predstavnici MMF-a i Svjetske banke iskazali svoje zadovoljstvo naporima Federalne vlade u vezi s ispunjavanjem potrebnih uvjete za novi aranžman. Ključne stvari su uštede javne potrošnje, kao i revizije davanja iz proračuna, rekao je Nikšić, ističući da se ozbiljno ušlo u te procese.

Smatra da sudbina razgovora s MMF-om može biti ključna za to hoće li biti rebalansa proračuna. “Rebalans proračuna uvijek visi u zraku. Nije neobično da se o tome razgovara. U svakom slučaju, do njega ne može doći preko noći. Nakon sljedeće emisije dugoročnih obveznica vjerojatno ćemo ozbiljno razmišljati o eventualnom daljnjem restrukturiranju proračuna”, rekao je Nikšić.

Potvrdio je da su istinite tvrdnje kako mirovine kasne dan, dva ili tri. “Međutim, još je ovaj sustav prilično stabilan i ono što je ključno jest da se ne ugrožava isplata mirovina. Menadžment Fonda zajedno s Vladom i resornim ministarstvima, prateći ovu situaciju, poduzima određene mjere radi pravovremene naplate doprinosa da ne bi došla u pitanje isplata mirovina”, rekao je Nikšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*