Niska kupovna moć građana BiH

S kupovnom moći od oko 2.400 eura po stanovniku na godišnjej razini, BiH se nalazi na samom dnu Europe po potrošačkom potencijalu, koji je pet puta manji od europskog prosjeka, pokazalo je najnovije istraživanje marketinške agencije GFK.
Istraživanje koje je provedeno u 42 europske zemlje je pokazalo da prosječna kupovna moć građana BiH s 2.435 eura iznosi tek 20,5 posto od europskog prosjeka i time se nalazi na 37 mjestu.

Prema ovom istraživanju po platežnoj moći prednjači Lihtenštajn s oko 50.000, dok je najgora situacija u Moldaviji s 832 eura po stanovniku.
“Prosječna kupovna moć po stanovniku u 42 europske zemlje iznosi 11.945 eura i ove je godine u odnosu na prošlu, kad je iznosila 11.699 eura povećana za 2,1 posto”, pokazalo je istraživanje.

Kupovna snaga predstavlja zbroj svih raspoloživih novčanih primanja po stanovniku u jednoj godini i ona je jedan od najznačajnijih pokazatelja potrošačkog potencijala, navode u GfK-u.

Iz ove agencije navode da je iz dobivenih podataka moguće utvrditi koliki trag je ekonomska kriza ostavila u pojedinim zemljama, pa su bogatije zemlje imale neznatan pad kupovne moći, s izuzetkom Švedske koja bilježi zapažen rast.

“Razloga za optimizam ima i Turska, koja je s rastom kupovne moći za oko 10 posto došla na 26. mjesto, te preskočila zemlje s jačim posljedicama krize, kao što su Mađarska, Hrvatska i baltičke zemlje”, pokazuju rezultati.
Izdvaja se i Slovenija, koja je zauzela 20 mjesto, kao najuspješnija zemlja među novim članicama Europske unije, koja je na ubrzanom putu privrednog oporavka.

Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, je kazao da analiza koju je ovo udruženje uradilo na osnovu podataka Eurostata, je pokazalo da su cijene osnovnih životnih namirnica u BiH niže od Hrvatske i Slovenije za oko 20 posto dok je plaća u ovim zemljama viša za duplo.

“S druge strane, naše cijene su negdje na istom nivou kao u Srbiji, Mađarskoj i Makedoniji dok su naše plaće iste ili su nešto veće od na primjer plaća u Makedoniji i Bugarskoj”, naveo je Petrović i dodao da ovi parametri najbolje pokazuju kakav je standard bh. građana.

Mesud Lakota, tajnik udruge za zaštitu interesa potrošača BiH je kazao da je sigurno da bh. potrošači imaju najlošiji standard, a da je glavni razlog takve situacije stalno divljanje cijena dok na drugoj strani, plaće ostaju iste godinama.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS je kazala da je smiješna bilo kakva usporedba plata, životnog standarda i sličnih pokazatelja stanja u BiH i u zemljama EU.

Prema njenim riječima, kada se usporedi prosječna plaća s troškovima koje je potrebno izdvojiti za sindikalnu potrošačku košaricu, situacija je slična u svim zemljama.

“U RS su potrebne dvije prosječne plaće da bi se pokrili troškovi sindikalne potrošačke košarice jedne obitelji ali je problem što oko 130.000 radnika ima manju plaću od republičkog prosjeka”, kazala je Mišićeva.

Podaci za zemlje u regiji:

20. Slovenija = 10.045 eura

29. Hrvatska = 4.808 eura

32. Crna Gora = 3.206 eura

34. Srbija = 3.033 eura

37. Bosna i Hercegovina = 2.435 eura

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*