Ništa od dogovora, BiH neće dobiti novog premijera prije jeseni

Ako se ne dogodi čudo u ova dva-tri dana, odnosno ako stranački čelnici ne postignu politički dogovor o raspodjeli pozicija u državnoj vladi, skoro da je sigurno da Bosna i Hercegovina neće dobiti novoga premijera prije jeseni, piše Dnevni avaz.

Da se ne nazire kraj natezanju relativnih izbornih pobjednika te da bi država i njeni građani još mjesecima mogli biti taoci domaćih političara, najbolje svjedoči izjava koju je ovom listu dao glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić. “Rekao sam Špirketu (Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, op. a.) da se on ne mora sekirati za svoju poziciju, jer je sigurno da će još dugo biti predsjedavajući”, rekao je Vasić.

Sličnu tezu za Dnevni avaz je potvrdio i izvor iz vrha SDA, koji tvrdi kako je sve izvjesnije da ćemo uskoro čuti imena novih kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, jer nijedan od predloženih (Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Ivanković Lijanović) nema potrebnu većinu.

To su, navodno, prilikom prekjučerašnjeg susreta konstatirali Dragan Čović i Sulejman Tihić, uz zaključak da će se do predsjedavajućeg i Vijeća ministara BiH vrlo teško doći prije jeseni.

Avazov sugovornik tvrdi i da su platformaši svjesno HDZ-ovima dali obje pozicije u Parlamentu BiH kako bi imali jake argumente da traže poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara. No, i to su, navodno, spremni prepustiti bloku dva HDZ-a ako Zlatko Lagumdžija dobije poziciju ministra vanjskih poslova, što zasigurno stranke iz RS neće dozvoliti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*