Ništa od dogovora o presudi “Sejdić-Finci”

Premda se to očekivalo i najavljivalo, na sastanku čelnika šest stranaka u Banjoj Luci nije postignut dogovor o implementaciju presude “Sejdić – Finci”, i to, kako je objašnjeno u pauzi razgovora, jer se ne želi parcijalno rješavati to pitanje.

Nekakav rezultat ipak je postignut, i to u vezi s vojnom imovinom – dogovoreno je da perspektivna vojna imovina, koja je utvrđena odlukom Predsjedništva BiH, bude knjižena u vlasništvo organa obrane BiH.

U vezi s provedbi presude u slučaju “Sejdić-Finci”, kako je pojasnio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, “stavovi su poznati i ostaju iste dileme”. Po njegovim riječima, postoje mogućnosti da se to pitanje riješi.

Manje problema, kazao je, ima oko pitanja formiranja Doma naroda državnog parlamenta kod pitanja primjene ove presude, ali su predsjednici stranaka zaključili da neće parcijalno rješavati pitanje implementacije ove presude.

Na sastanku koji je trajao više od četiri i pol sata razmatrana su i pitanja vojne i državne imovine, te utvrđeni principi na kojima bi se u narednom periodu donijele određene odluke.

Sastanak na kojem je bilo riječi i o proračunu BiH, te potrebi ušteda i smanjenju broja zaposlenih u administraciji i plaća, bit će nastavljen, rečeno je u pauzi tijekom koje su se novinarima obratili domaćin sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te predsjednici stranaka, SDPBiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZBiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDS-a Mladen Bosić.

Predsjedik SDA Sulejman Tihić izjavio je da će u roku od 60 dana biti donesena odluka o vojnoj imovini, a najkasnije do godinu dana i o državnoj, s tim da u roku od 90 dana ta imovina mora biti popisana kako bi se znalo šta je od državne imovine neophodno za institucije BiH.

Vojna perspektivna imovina određena je odlukama Predsjedništva BiH, a neperspektivna imovina koja se sada koristi bit će upisana u vlasništvo onih nivoa vlasti koji funkcionalno tu imovinu koriste.

“Imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva obrane BiH bit će upisana u korist teritorija onih općina gdje se ona nalazi”, pojasnio je Tihić i ukazao da je važno da su večeras riješena ova važna pitanja o kojima se raspravlja već nekoliko godina.

Što se tiče presude “Sejdić i Finci”, predsjednik SDA je ponovio stav da je želja “šestorke” da se to pitanje pravedno riješi i da nitko nikome ne bira legitimne predstavnike bilo kojeg naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*