Ništa od manjeg PDV-a na hranu u Hrvatskoj, inflacija do kraja godine 4 posto, najviša od 2008.

Kratko je trajala radost koju je izazvala izjava vijest, temeljena na izjavi hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, da će država spasiti građane od gladi smanjenjem poreza na hranu.

Ove jeseni ipak ne treba očekivati niži PDV na hranu i meso, piše Večernji list Smanjenje PDV-a sa 25 na 10 posto, koliko je sada niža stopa na ulja, vodu, šećer i dječju hranu, pojeftinilo bi hranu do 15 posto ako bi trgovci i proizvođači spustili cijene za niži PDV. Kućni bi to budžeti osjetili sa 250 do 300 kuna mjesečno, no državni bi proračun izgubio tri milijarde kuna godišnje.

“Time se vraćamo na početak. Je li uopće trebalo povećavati PDV sa 23 na 25 posto, što je dobitak za proračun od približno 3 milijarde kuna, da bismo eventualno taj isti novac vratili kroz nižu stopu PDV-a na hranu, što je tehnički prilično komplicirano”, komentira ekonomist Željko Lovrinčević, koji ne vjeruje da će niži PDV na hranu ili eventualno meso, što je ministar spomenuo kao realniju varijantu, biti moguć.

Trogodišnje Vladine projekcije, donesene uoči godišnjih odmora, za 2013. godinu planiraju 3 milijarde kuna više, a ne manje novca od PDV-a (43 milijarde umjesto ovogodišnjih 40) tako da Jakovinina ideja može biti tek ishitreni pokušaj ministra da smanji očaj poljoprivrednika pogođenih sušom ili pak isprovocira neku jaču mjeru u tom smjeru, piše Večernji list.

Željko Lovrinčević vjeruje da će do kraja godine inflacija u Hrvatskoj premašiti 4 posto, najviše od 2008. godine. Jednim dijelom rast inflacije potaknut će cijena hrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*